11:01 15.06.2016

Будівництво газового інтерконектора Україна-Польща розпочнеться у 2017 р.

3 хв читати
Будівництво газового інтерконектора Україна-Польща розпочнеться у 2017 р.

Газотранспортні оператори України "Укртрансгаз" та Польщі Gaz-System підготували техніко-економічне обґрунтування будівництва газопроводу-інтерконектора між двома країнами загальною протяжністю 99,3 км і готові розпочати проектні роботи.

"Початок будівництва заплановано в 2017 році", - повідомив начальник відділу зв'язків із громадськістю та пресою ПАТ "Укртрансгаз" Максим Білявський у середу.

Він уточнив агентству "Інтерфакс-Україна", що "Укртрансгаз" та Gaz-System у рамках погодження ТЕО затвердили один із трьох маршрутів і мають намір розпочати проектні роботи в липні.

Перший етап проекту передбачає спорудження інтерконектора, який має забезпечити збільшення обсягу експорту природного газу з Польщі в Україну з річним об'ємом до 5 млрд куб. м. Другий етап проекту дасть можливість збільшити обсяг експорту до 8 млрд куб. м на рік, проте рішення про здійснення другого етапу залежатиме від підтвердженого інтересу ринку.

За словами М.Білявського, в процесі будівництва такого газопроводу під час переходу водних перешкод буде використано прогресивну технологію горизонтально направленого буріння, яка дасть змогу "пройти" водойму через пласти земної кори, які нижче за її природне залягання. Він уточнив, що під одним з озер траса пройде на глибині 20 м.

Згідно з представленими даними, обрана траса проходження газопроводу перетинає 24 річки, 27 автодоріг й одну залізницю, а також 14 інших газопроводів.

"Укртрансгаз" уточнює, що до майбутнього будівництва планує залучити понад 1000 своїх працівників.

Як повідомлялося, угоду про співпрацю з підготовки ТЕО проекту об'єднання польської та української газових систем "Укртрансгаз" і польська Gaz-System S.A. підписали 17 грудня 2014 року. Документ передбачає не лише інтеграцію газотранспортних систем обох держав із метою збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Польщу, а й забезпечення зберігання європейського газу в ПСГ України і його наступної подачі споживачам із країн ЄС.

Газотранспортні системи мають бути модернізовані, як це визначено в ТЕО, для збільшення пропускної спроможності з Польщі в Україну до 21,9 млн куб. м газу на добу (близько 8 млрд куб. м на рік), а також для збільшення можливості транспортування газу з України до Польщі приблизно 19,2 млн куб. м на добу (близько 7 млрд куб. м на рік).

Повністю реалізувати цей проект сторони планують у 2020 році. Раніше орієнтовна вартість будівництва магістрального газопроводу-інтерконектора на території України оцінювалася в $245 млн.

Інтеграція польської та української ГТС є частиною Північно-Південного газового коридору, який об'єднає LNG-термінал у порту Свіноуйсьце з країнами Центральної та Західної Європи через окремі країни і транскордонні системи. Мета - створення гнучкої інфраструктури постачання газу в країнах, що сполучають Західну, Центральну та Східну Європу, країни Балтії.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА