12:09 16.06.2016

Група нардепів оскаржила перейменування Дніпропетровська в Конституційному Суді України

2 хв читати
Група нардепів оскаржила перейменування Дніпропетровська в Конституційному Суді України

Низка народних депутатів просять Конституційний Суд України визнати неконституційною постанову Верховної Ради про перейменування Дніпропетровська, повідомляє в четвер прес-служба КС.

"15 червня в Конституційний Суд України надійшло конституційне подання 48 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) постанови Верховної Ради про перейменування міста Дніпропетровськ Дніпропетровської області в зв'язку з порушенням встановленої Конституцією України процедури його розгляду і прийняття", - йдеться в повідомленні суду.

За інформацією прес-служби, згідно з регламентом КС, подання депутатів передано на вивчення в секретаріат суду.

У конституційному поданні, текст якого розміщений на сайті КС, зокрема, зазначається, що від авторів подання в конституційному провадженні братимуть участь народні депутати від фракції "Опозиційний блок" Дмитро Шпенов, Василь Німченко та Дмитро Колесніков.

На думку інших, Верховна Рада порушила встановлені терміни для ухвалення таких постанов. Також автор подання вказує, що було порушення і процедури голосування народних депутатів.

У документі наголошується, що перейменування назви міста без внесення змін до Конституції є порушенням Основного закону. Крім того, автори конституційного подання вважають, що було "ігнорування волевиявлення місцевої громади".

"Під час ухвалення постанови Верховної Ради про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області було порушено ст. 5, 6, 8, 11, 19, 38, 83, 84, 133 Конституції України", - заявляють автори подання.

Як повідомлялося, 15 травня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав так званий закон про декомунізацію - закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки". Цим законом забороняється радянська та нацистська символіка, зокрема в географічних назвах.

Позафракційний народний депутат Андрій Денисенко зареєстрував у Верховній Раді України проект постанови № 3864 про перейменування міста Дніпропетровськ на Дніпро в рамках виконання закону про декомунізацію.

15 лютого 2016р комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав ініціативу щодо перейменування міста Дніпропетровська в Дніпро в рамках виконання закону про декомунізацію.

19 травня Верховна Рада України 247 голосами перейменувала місто Дніпропетровськ в Дніпро на виконання закону про декомунізацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА