13:13 20.06.2016

Підгрупа з безпеки в Мінську не опрацьовує питання введення збройної місії ОБСЄ на Донбас через відсутність мандата ОБСЄ - Марчук

3 хв читати
Підгрупа з безпеки в Мінську не опрацьовує питання введення збройної місії ОБСЄ на Донбас через відсутність мандата ОБСЄ - Марчук

На засіданнях підгрупи з безпеки тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі питання введення в регіон збройної поліцейської місії ОБСЄ не опрацьовується через відсутність відповідного мандата ОБСЄ, заявив представник української сторони в підгрупі, екс-прем'єр України та екс-глава СБУ Євген Марчук.

"Ні, не обговорюється. Координатор у нашій групі - міністр Апакан (Ертугрул Апакан - голова СММ ОБСЄ - ІФ) - дуже серйозний дипломат турецький. Ми запитували, чи обговорюватимемо це питання. Вони говорять: "У нас немає ніяких вказівок. У нас є мандат, затверджений 57 країнами-членами ОБСЄ. Іншого мандата в нас немає", - сказав Є.Марчук в інтерв'ю "Громадське", оприлюдненому на медіапорталі в неділю.

За його словами, поки що немає головного - ухвалення такого рішення в ОБСЄ. "Скільки людей включатиме ця моніторингова місія? А однією тисячею не обійдешся. Яким буде бюджет? А буде немалий. Що означає "збройна"?", - зазначив Є.Марчук і додав, що в української сторони є своє бачення, але воно не збігається з російським.

"(Глава МЗС РФ Сергій - ІФ) Лавров мені сказав, що з пістолетами ми згодні, а українська сторона дивиться далі. Якщо зі зброєю, це для самозахисту. А коли їх обстрілюють із кулемета з відстані 1,5 км, що він із пістолетом зробить? Потрібні бронемашини, а бронемашина - це або транспортна, або з кулеметом", - сказав представник української сторони в підгрупі.

Також Є.Марчук зазначив, що українська сторона виступає за те, щоб така міжнародна збройна місія контролювала лінію зіткнення сторін, пункти відведення важкого озброєння сторін і непідконтрольну ділянку державного кордону України з Росією.

Водночас, за його словами, "росіяни погодилися поки що на лінію зіткнення". "Спочатку було, що погоджуються на охорону цих місць зберігання техніки, але в жодному разі не погоджувалися, і сьогодні офіційно про це говорять, що доступу до кордону поліцейська місія не може мати", - сказав представник України в підгрупі.

Крім того, Є.Марчук розкритикував варіант, за якого представники такої збройної місії братимуть участь у гарантуванні безпеки на місцевий виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей у разі їх проведення.

"Я ставлю питання, вони що, чергуватимуть на виборчих дільницях? Люди зі зброєю, які чергують на виборчих дільницях, яка ж це свобода волевиявлення? І неважливо, хто зі зброєю. Почали битися хулігани, або урну розбивають, вони що, затримають цю людину? І що далі зроблять? У них немає функцій правоохоронної діяльності. У них має бути чітко виписаний статус. Добре, затримали, а передати кому? Міліції. А міліція чия? Ця "братія" говорить, якщо ми погодимося, то ми ці два армійські корпуси - 36 тис. структурованих бойовиків, які навчені вбивати, - говорять, ми їх одягнемо у форму, вони виконуватимуть функції міліції. Тобто легітимізувати ці армійські корпуси, на що українська сторона не може піти", - пояснив він.

Говорячи ж про можливі терміни ухвалення рішення про введення такої збройної місії на Донбас, Є.Марчук сказав, що "до кінця року, хоч би як нам хотілося, навряд чи вдасться це реалізувати".

Говорячи про можливий бюджет такої збройної місії, він озвучив суму "трохи менше ніж мільярд" доларів США та євро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА