17:29 21.06.2016

ПРООН закупила ліки від гепатиту майже на $1 млн дешевше порівняно з цінами МОЗ у 2014 р.

3 хв читати
ПРООН закупила ліки від гепатиту майже на $1 млн дешевше порівняно з цінами МОЗ у 2014 р.

Міжнародна організація Програма розвитку ООН (ПРООН) закупила ліки для лікування гепатиту на $919 тис. дешевше порівняно з цінами Міністерства охорони здоров'я у 2014 році.

Як повідомляється в прес-релізі благодійного фонду "Пацієнти України", зокрема, економія за програмою лікування дитячих гепатитів становила 35%, за програмою лікування дорослих - 21%.

За даними БФ, ПРООН підписала контракти з шістьма компаніями, чотири з яких - виробники ліків. Безпосередньо у виробників закуплено 94% препаратів. Зокрема, організації вдалося закупити препарат "Юнітрон" для лікування дітей, хворих на гепатит, за ціною $47 за флакон, тоді як у 2014 році МОЗ закупило його у посередника ТОВ "Фармадіс" за ціною $122 за флакон (без ПДВ). Препарат "Юнітрон" для лікування дорослих пацієнтів також закуплено за ціною $47 за флакон (у 2014 році його ціна становила $79). Крім того, препарат "Тенохоп" (тенофовір, 300 мг) ПРООН вдалося закупити у виробника "Маклеодс Фармасьютикалс Лімітед" (Індія) за ціною $0,13, тоді як у 2014 році цей препарат був поставлений посередником ТОВ "Компанією "Укроптпостач" за ціною $0,26 (без ПДВ).

Водночас вартість трьох препаратів, закуплених міжнародною організацією, виявилася дещо дорожча порівняно з цінами МОЗ у 2014 році. Зокрема, препарат "Рибавірин, 200 мг" закуплено по $0,1116 (у 2014 році - $0,0144), препарат "Пегінтерферони альфа-2b, 50 мкг/0,5 мл" - по $128,2 ($118,8), препарат "Ламівудин, 100 мг" - по $1,4 ($1,2).

Крім того, ПРООН ще має закупити рекомбінантний інтерферон альфа-2b та ламівудин для лікування гепатиту у дітей, а також докупити рибавірин. На ці ліки буде оголошено додаткові тендери.

Як зазначено в прес-релізі "Пацієнтів України", в цілому загальна сума підписаних контрактів, за якими ПРООН закупила 18 препаратів, становила близько $5,283 млн.

У прес-релізі "Пацієнтів України" також зазначено, що вперше українські пацієнти, хворі на гепатит С, отримають новітнє лікування за допомогою препарату "Софосбувір" за рахунок державного бюджету. ПРООН закупила його для України за ціною $17,38 за пігулку, тоді як у США ціна сягає $1,1 тис. за одну пігулку (у 63 рази дорожче). Вартість курсу лікування препаратом "Софосбувір" для України становить близько $1,46 тис.

Майже весь обсяг препарату було закуплено безпосередньо в офіційного представника виробника "Софосбувіра" фармкомпанії "Гілеад" (США) в Україні - "Дельта Медікел Промоушнз АГ" (Швейцарія).

За даними БФ, в Україні діє унікальна програма із забезпечення лікуванням "Софосбувіром" насамперед найбільш вразливих груп населення, яка реалізується міжнародним благодійним фондом "Альянс громадського здоров'я" за підтримки Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом і малярією.

"Переговори щодо запуску програми розпочалися ще у 2014 році, а запуск програми відбувся у квітні 2015 року, ще до офіційної реєстрації препарату "Софосбувір" в Україні (остання відбулася 9 жовтня 2015 року) у рамках міжнародної програми доступу до лікування препаратами прямої противірусної дії для країн із низьким і близьким до низького рівня доходу. У рамках програми майже 800 людей отримали доступ до лікування.

Препарат завозився на територію України за ціною $900 за курс лікування.

Зараз у рамках цієї програми безкоштовне лікування отримають не менше ніж 1,5 тис. пацієнтів", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, МОЗ у 2015 році передало трьом міжнародним організаціям - Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ), ПРООН та британському закупівельному агентству Crown Agents закупівлю ліків за 12 державними програмами на загальну суму понад 2,197 млрд грн.

У листопаді 2015 року ПРООН отримала від Міністерства охорони здоров'я України 620 млн грн для проведення закупівель ліків за кошти держбюджету. У рамках договору в Україну мають бути поставлені препарати для лікування і діагностики туберкульозу, ВІЛ-СНІДу, дитячої гемофілії, орфанних захворювань, а також гепатиту В та С.

На початку лютого 2016 року ПРООН оголосила тендер на закупівлю препаратів для лікування дітей і дорослих, хворих на хронічний вірусний гепатит, для Національної програми охорони здоров'я Міністерства охорони здоров'я України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА