13:11 25.06.2016

Глава ДФС розповів про перевиконання держбюджету за підсумками п'яти місяців і ризики на наступне півріччя

2 хв читати
Глава ДФС розповів про перевиконання держбюджету за підсумками п'яти місяців і ризики на наступне півріччя

Керівник Державної фіскальної служби (ДФС) України Роман Насіров повідомив про перевиконання державного бюджету України за доходами за підсумками п'яти місяців, але бачить ризики для цього у другому півріччі.

"На кінець травня дохідну частину бюджету виконано. Перевиконання — 12 мільярдів... Виконання дохідної частини бюджету залишається досить напруженим, особливо нас непокоїть динаміка у другому півріччі", - сказав він в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна", опублікованому в суботу.

При цьому глава ДФС визнає, що "за деякими статтями ситуація дуже напружена". "Переважно йдеться про рентні платежі — на бурштин, на газ. Там є об'єктивні причини та проблеми: показники за цими статтями завищені. Ми це питання порушували і наприкінці минулого року, коли верстався бюджет, і на початку цього. Очікування з видобутку не відповідають дійсності, а взяти ренту за невидобутий газ неможливо. Але за всіма іншими статтями ситуація стабільна", - пояснив він.

Крім того, однією з причин не надто значного перевиконання надходжень Р.Насіров вважає зміцнення гривні в останні місяці: "В комплексі це добре, але з точки зору виконання дохідної частини бюджету — погано. І за податковим напрямком, і, особливо, за митним напрямкуом, адже там надходження формуються переважно з доларової вартості, і в результаті ми отримуємо не плюс, а мінус".

Що стосується можливих джерел наповнення бюджету, то, за словами Р.Насірова, ДФС "покладає надії" на збільшення митних зборів. "Звісно, ми говоримо про питання визначення митної вартості. Ми не говоримо про її підвищення або зниження, ми говоримо про те, що вартість товару має бути об'єктивно оцінена, вона має бути реальною. Тобто, якщо товар проходить через низькоподаткові юрисдикції, однозначно має бути кориговано його реальну митну вартість. Законодавчим та адміністративним шляхом ми намагаємося піти і від маніпуляцій на митниці. Переважно йдеться про дроблення партій і використання пільги, яка застосовується для товарів з вагою до 50 кг і вартістю до 500 євро, які приватні особи можуть завозити на територію без сплати митних платежів", - розповів глава ДФС.

Р.Насіров зазначив, що ДФС фіксує ПДВ на митниці "близько 14 мільярдів" щомісяця з урахуванням курсової різниці, що "істотно, на 35-40%, більше, ніж було рік тому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російський ракетний удар по Одесі знищив посилки на "Новій пошті" на 3 млн грн

Перший Саміт миру для України стане платформою, яка започаткує майбутній мирний процес, - пресслужба президента

У Запорізькій області на Великдень буде посилено заходи безпеки - голова ОВА

Половина енергетичної системи України пошкоджена - Кулеба

Обстріляна територія шахти на Донеччині, споживання знижується в умовах потепління - Міненерго

На Донеччині внаслідок обстрілів за добу загинули четверо мирних жителів, поранені вісім - ОВА

В Україні презентували проєкт для підлітків для розвитку м'яких навичок і подолання освітніх втрат "ПОВІР"

У Києві на ст. метро "Звіринецька" розпочали встановлення нової назви

На Миколаївщині уламками збитої ракети пошкоджено транспортну інфраструктуру

Бронь для військовозобов'язаних співробітників оформили 11 перевізників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА