18:42 01.07.2016

Більше половини українців не планують відпочивати в цьому році, хоча їх кількість зменшилася порівняно з 2015 р.

3 хв читати
Більше половини українців не планують відпочивати в цьому році, хоча їх кількість зменшилася порівняно з 2015 р.

Cтаном на середину травня 2016, 63% українців не планують відпочивати, і порівняно з 2015 роком ця кількість зменшилася, оскільки в тому році таких було 68%, свідчать дані соцопитування, проведеного з 19 до 31 травня 2016 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Крім того, проведене опитування показало, що кількість тих, хто не має можливості кудись поїхати, становить 25%, а не визначились з відпусткою 12% опитаних. При цьому найбільша ж кількість тих, хто не планує літню відпустку в цьому році - в Західному регіоні (73%), найменша у Центральному (58%). Серед жителів Південного і Східного регіонів відповіли відповідно 64% та 60% опитаних.

На першому місці за популярністю, як і рік тому, – відпочинок на дачах, в заміських будинках(9%). Так, у заміських будинках і на дачах найбільше планують відпочивати у Східному регіоні (16%, рік тому було 6%), менше в Західному регіоні (4%). У Центральному регіоні так відповіли 11% опитаних, у Південному - 8%. Поїздку в Карпати та до інших місць України більше планують у Західному (9%) і Центральному (8%) регіонах. У Південному та Східному регіоні так відповіли по 6% опитаних.

Відпочивати в Карпатах планують 8% українців, що взяли участь в опитуванні. Поїздку в Карпати і інші місця України більше планують у Західному (9%) і Центральному (8%) регіонах. У Південному та Східному регіоні так відповіли однаково 6% опитаних.

До родичів у село планують їхати 5% опитаних. Великої різниці в регіональному розрізі за поїздки в село до родичів немає: у Центральному, Південному та Східному регіонах відповіли 5% опитаних, у Західному - 4%.

Кількість тих українців, які планують поїхати відпочивати за кордон, становить 2%. Найбільша кількість тих, хто планує відпочинок за кордоном сконцентровано в Західному регіоні (3%), найменша - у Східному регіоні (0,4%). У Центральному і Південному регіонах відповіли так відповіли 2% опитаних.

До Криму, як і рік тому, планують їхати 1% опитаних. При цьому найбільша кількість охочих туди поїхати сконцентрована в Південному і Центральному регіоні (2%). У Східному регіоні "так" відповіли 1% опитаних, у Західному - 0%.

Коментуючи динаміку змін, гендиректор КМІС Володимир Паніотто зазначив: "Частково динаміка, зображена на графіку, пояснюється тим, що до 2014 року опитували також і населення Криму, а в 2014-2016 роках вже не опитували. Крім того, в 2014 і 2015 опитували населення, яке проживає на територіях Донбасу, що зараз не контролюються Україною, а в 2016р. опитувалися лише ті, хто проживає на територіях, контрольованих Україною. Але це все пояснює лише 1-2% змін".

Загалом, резюмував В. Паніотто, можна сказати, що в травні 2014 р. менше людей планували відпочивати поза домом (17%). Можливо, висловив припущення соціолог, це пов'язано з невизначеністю і нестабільністю ситуації в країні. Зараз кількість тих, хто планує відпочивати поза домом, повернулося до довоєнного" рівня (25%).

Всеукраїнське опитування було проведено КМІС з 19 до 31 травня 2016 року методом особистого інтерв'ю опитано 2014 респондентів, що мешкають в 108 населених пунктах усіх областей України (крім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилися лише на територіях, контрольованих України. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% - для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА