13:09 04.07.2016

Україна негайно запровадить заходи у відповідь на посилення торговельної війни Росією

2 хв читати
Україна негайно запровадить заходи у відповідь на посилення торговельної війни Росією

Україна негайно запровадить заходи у відповідь з огляду на посилення торговельної війни з боку Російської Федерації, йдеться в заяві Кабінету Міністрів.

"Уряд вживав і вживатиме всіх можливих заходів захисту національних інтересів України та протидії будь-яким виявам агресії з боку РФ. Нами підготовлені адекватні заходи у відповідь, які будуть введені в дію невідкладно", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Кабміну в понеділок.

У ньому зазначено, що 3 липня на додаток до продовження 29 червня дії "продуктового ембарго" на імпорт до РФ товарів походженням, зокрема, з України до 31 грудня 2017 року було оприлюднено указ президента РФ про подальше обмеження транзиту товарів з території України через територію Росії.

Цим указом російського президента запроваджуються додаткові обмеження щодо транзиту територією РФ товарів походженням з України, зокрема, обмеження щодо транзиту товарів до Казахстану поширено і на транзит до Киргизстану. Також Росія вводить повну заборону транзиту товарів, на які поширюється дія введеного РФ "ембарго", а також товарів, на які в Росії застосовуються ставки ввізних мит, відмінні від 0.

"Запровадження РФ цих обмежень очікувано призведе до штучного погіршення умов торгівлі із третіми країнами, зокрема Центральної Азії, що означатиме скорочення обсягів українського експорту. Це політично мотивований акт Російської Федерації, який є ще одним проявом агресії РФ стосовно України", - йдеться в заяві.

Кабмін наголошує, що ці обмеження є черговим грубим порушенням міжнародних зобов'язань Росії, зокрема, узятих у рамках Світової організації торгівлі (СОТ) і договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року.

Згідно із заявою, для постійного моніторингу ситуації щодо експорту до РФ та транзиту її територією, а також надання інформації українському бізнесу працюють оперативний штаб та гарячі лінії Мінекономрозвитку та Мінінфраструктури.

Водночас український уряд піднімає питання порушення РФ норм міжнародного права у Світовій організації торгівлі та інших міжнародних організаціях, а також з нашими міжнародними партнерами.

"Ми вимагаємо від РФ негайного скасування запроваджених обмежувальних заходів щодо українського експорту до інших країн", - йдеться в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА