17:52 04.07.2016

Голова НКРЕКП вважає конкурентною ціну на е/е в Україні порівняно з ЄС

3 хв читати
Голова НКРЕКП вважає конкурентною ціну на е/е в Україні порівняно з ЄС

Ціна на електроенергію в Україні значно нижча від середньоєвропейської як для промислових споживачів, так і, особливо, для побутових, заявляє голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк.

"Якщо в передових країнах Європи ціни на електричну енергію для побутових споживачів вище удесятеро, ніж в Україні, а для побутових споживачів вище в середньому вдвічі, то чи є ціни на електричну енергію в Україні неконкурентними?" - таке питання порушив голова НКРЕКУ в своєму блозі в соцмережі Facebook, назвавши його риторичним.

Він підкріпив його графіком цін на електроенергію в 2015 році в країнах ЄС за даними Eurostat, згідно з яким найдешевша і близька за вартістю до України електроенергія в Європі для промспоживачів у Сербії, а також у Данії, Норвегії, Швеції, Боснії і Герцеговині, Фінляндії.

Відповідно до наданого Д.Вовком графіком, для населення найнижчі ціни в Сербії, Боснії і Герцеговині, Албанії, Молдові та Македонії, але вони в 2-3 рази вищі за українські, а середній рівень для Європи - 20 євроцентів, або 5,4 грн/кВт-год без ПДВ.

"Нам треба допомогти уряду відповісти на риторичні запитання, а потім займатися своїм безпосереднім функціоналом", - додав голова НКРЕКП.

Він уточнив агентству "Інтерфакс-Україна", що завдяки останнім рішенням регулятора ринок отримав методику ціноутворення.

"25 років документа, що регламентує розрахунок (цін - ІФ), не було в принципі. Усі інвестори хочуть передбачуваності, він її дає ... Будь-який інвестор з мінімальним розумінням чекатиме цін на рівні європейських, тому що залізо варто зіставити, а законодавство гармонізуватимуть", - зазначив Д.Вовк.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Володимир Гройсман 1 липня висловив занепокоєння подорожчанням електроенергії, що, на його думку, загрожує конкурентоспроможності української економіки. "Відучора - 1,47 (грн за 1 кВт-год). Ми що створюємо конкурентну економіку або ми встановлюємо непомірні ціни, які можуть мати важкі наслідки для економіки?", - сказав він, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів у Києві в п'ятницю .

В.Гройсман зазначив, що ціну визначає незалежний регулятор НКРЕКП, однак уряд не може залишатиметься осторонь ситуації, що склалася і дотримуватиметься публічної позиції з цього питання.

НКРЕКП наприкінці квітня початку застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Він передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

Низка експертів розкритикували нову формули ціни на вугілля, особливо облік у ній транспортного плеча, вказуючи на низьку якість українського вугілля, профіцитність внутрішнього ринку і близькість профіцитних польського і російського вугільних ринків. Водночас голова НКРЕКП Д.Вовк пояснив необхідність прив'язки до європейської ціни подібно до того, як це було зроблено на ринку газу, тим, що 40% вугілля наразі постачається з неконтрольованої території Донбасу. Він також зазначив, що це є тимчасовим рішенням, тоді як кінцева мета - повноцінний запуск ринок електроенергії.

Минулого тижня НКРЕКП підвищила ОРЦ на електроенергію для III-IV кварталів 2016 року у 6-13%. Зокрема ОРЦ для III кв. зросла на 78,55 грн - до 1358,83 грн за 1 МВт-год, для IV кв. - На 171,94 грн, до 1490,63 грн за 1 МВт-год (всі - без ПДВ). Комісія пояснила більше, ніж очікувалося, подорожчання значним зниженням вироблення АЕС (-10%).

Згідно з постановою НКРЕКУ №1179 від 24 червня 2016 року, роздрібні тарифи для споживачів першого класу напруги з 1 липня зростуть на 10% - з 130,68 коп. до 143,75 коп. за 1 кВт-год (без ПДВ), для споживачів другого класу - 8,2%, з 168,48 коп. до 182,25 коп. за 1 кВт-год (без ПДВ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА