18:00 04.07.2016

Обіг в операціях між РФ і Україною на збагачення урану в 2012-16 рр. перевищив $25 млн

2 хв читати
Обіг в операціях між РФ і Україною на збагачення урану в 2012-16 рр. перевищив $25 млн

Обіг по операціях між Росією та Україною на збагачення урану з 2012 до 2016 рр. перевищив $25 млн, випливає з річного звіту АТ "Міжнародний центр зі збагачення урану" (МЦЗУ, Ангарськ, Іркутська область)

МЦЗУ розраховує в 2016-2017 рр. продовжити співпрацю з українським Державним концерном "Ядерне паливо" щодо постачань збагаченого урану. "Плани щодо співпраці в 2016 році, який стане вже п'ятим поспіль роком здійснення постачання збагаченого уранового продукту для фабрикації палива українських АЕС, будуть оформлені відповідною додатковою угодою до базової, довгострокової угоди про надання продукції АТ "МЦЗУ" і контрактом на постачання", - йдеться в документі.

Наприкінці травня директор відокремленого підрозділу НАЕК "Енергоатом" "Атомпроектінжиніринг" (Україна) Олександр Рибчук на форумі "Атомекспо 2016" заявляв журналістам, що Україна в 2016 році планує продовжити контракт із РФ на збагачення урану. За його словами, на 2016 рік обсяги постачань не зміняться, а обсяги після 2017 ще не обговорювалися.

Раніше комерційний директор МЦЗУ Греб Єфремов повідомляв "Інтерфаксу", що Росія і Україна можуть переглянути параметри угоди щодо постачань уранової сировини з України в Росію після 2017 року. Він говорив, що можуть бути скориговані і обсяги постачань, і вартість, що пов'язано зі зміною ринкової кон'юнктури.

Вперше сторони уклали угоду про співпрацю в 2012 році. В рамках угод МЦЗУ здійснює поставки збагаченого уранового продукту в розмірі 60 тис. ОРР (одиниця роботи з розділення ізотопів) на рік.

Згідно з річним звітом МЦЗУ, станом на 31 грудня 2015 року його акціонерами є "Росатом" (70%), НАК "Казатопром" (Казахстан, 10%), ДК "Ядерне паливо" (Україна, 10%), ЗАТ "Вірменська АЕС" (Вірменія, 10%).

МЦЗУ створено в 2007 році на базі Ангарського електролізного хімкомбінату (входить до "Росатому") з метою надання послуг зі збагачення урану неядерним державам. Збагачений уран використовується для виготовлення тепловидільних збірок (твелів) і постачань ядерного палива в країни-акціонери.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА