20:11 18.07.2016

ДКБ "Південне" звинувачує ДКАУ в бездіяльності щодо захисту інтересів держави у зв'язку з виходом Бразилії з проекту РКК "Циклон-4"

3 хв читати

ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. Янгеля" (КБП, Дніпропетровськ) звинувачує керівництво Державного космічного агентства України (ДКАУ) у бездіяльності щодо захисту інтересів держави у зв'язку з односторонньою денонсацією Бразилією в 2015 році договору про довгострокове використання ракети-носія (РН) "Циклон" на космодромі Алкантара (Бразилія).

У поширеній у понеділок заяві прес-служба КБП нагадує, що рік тому Україну було офіційно поінформовано про вихід Бразилії з проекту: 16 липня 2015 року главі української дипмісії в Бразилії було вручено офіційну ноту Міністерства закордонних справ ФРБ про денонсацію міжнародного договору. "Відповідно до договору і положень Віденської конвенції про право міжнародних договорів 16 липня 2016 року закінчився термін подачі заперечення з боку України", - йдеться в заяві.

"КБП неодноразово зверталося до ДКАУ як уповноваженого органу за договором із вимогами ініціювати негайну підготовку та відправку бразильській стороні заперечення проти односторонньої денонсації договору. Проте жодних дій із боку ДКАУ щодо виконання закріплених договором обов'язків і захисту інтересів України зроблено не було", - наголошує прес-служба.

При цьому в прес-службі зазначають, що, за попередніми оцінками КБ "Південне", шкода, завдана Україні внаслідок розриву договору, може сягнути близько $800 млн.

"Тривала бездіяльність ДКАУ і його керівника Любомира Сабадоша значно ускладнює подальший захист прав та інтересів України і відшкодування збитку", - йдеться в заяві.

Водночас у ДКАУ ці звинувачення КБП відкидають.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ДКАУ, у 2015-2016 роках ДКАУ неодноразово зверталося до Бразильського космічного агентства (БКА) з вимогою пояснити причини односторонньої денонсації договору. "Керівництво БКА повідомило ДКАУ, що це питання перебуває в компетенції вищого керівництва Бразилії, а БКА не має права озвучувати свою позицію з цього приводу", - пояснили в космічному відомстві.

Як уточнили в прес-службі, договір не передбачає фінансової відповідальності сторін за його невиконання, і бразильська сторона відмовляється від переговорів щодо вироблення правового механізму компенсації Україні витрат у зв'язку з розривом співпраці на етапі денонсації договору.

"У координації з уповноваженими держорганами сьогодні ДКАУ продовжує вироблення оптимального плану дій у зв'язку з виходом Бразилії з проекту РКК "Циклон-4" та розглядає можливість ініціації арбітражу ad hoc за правилами ЮНІСТРАЛ", - повідомили в прес-службі. Черговий міжвідомчий розгляд ситуації навколо проекту РКК "Циклон-4" намічений на сьогодні, зазначили в ДКАУ.

Як повідомлялося, укладений Бразилією та Україною у 2003 році договір про довгострокову співпрацю з використання ракети-носія (РН) "Циклон-4" на пусковому центрі Алкантара був в односторонньому порядку денонсований бразильською стороною влітку 2015 року. Згідно з процедурою, рішення про денонсацію договору, набуває чинності влітку 2016 року. У Києві допускали, що рішення Бразилії щодо розриву співпраці на фініші перспективного проекту могло бути ухвалене під політичним тиском: бразильці розраховували на поглиблення співпраці з РФ. У новій ситуації Україна озвучила плани щодо створення альтернативного перспективного стартового майданчика для РН "Циклон-4" у Північній Америці. У Києві також не виключають можливості відновлення проекту РКК "Циклон-4" на Алкантарі у зв'язку з новою політичною ситуацією в Бразилії.

Будівництво наземного комплексу РКК "Циклон-4" у Бразилії розпочато восени 2010 року, площа стартового комплексу становить близько 50 га. Ступінь готовності РН "Циклон-4" на сьогодні становить близько 90%. Перший запуск РН "Циклон-4" із космодрому Алкантара з українським КА "Мікросат" і КА Nano Jasmine Токійського університету планувався на кінець 2014 року. Реалізацію проекту здійснює створена в 2007 році БК "Алкантара Циклон Спейс". Вартість проекту, згідно з раніше озвученими даними, оцінювалася в $488 млн, розподіл часток сторін 50% на 50%. Фінансування здійснювалося частково за рахунок бюджетних, частково - за рахунок кредитних ресурсів.

У 2016 році керівництво ДКАУ заявило про виявлене під час перевірок неефективне розпорядження КБ "Південне" державними і кредитними ресурсами під час реалізації проекту РКК "Циклон-4".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА