20:11 18.07.2016

На участь у конкурсі з продажу ОПЗ не подано жодної заявки

4 хв читати
На участь у конкурсі з продажу ОПЗ не подано жодної заявки

Заявки на участь у конкурсі з продажу 99,567% ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) не подала жодна компанія, повідомила прес-служба Фонду держмайна (ФДМ) України в понеділок увечері.

"Сьогодні, 18 липня 2016 року, закінчився термін подачі заявок на участь у конкурсі з продажу ПАТ "ОПЗ". Станом на 18:00 жодної заявки надано не було. У зв'язку з відсутністю заявок ФДМУ змушений визнати конкурс таким, що не відбувся у зв'язку з відсутністю попиту", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначають, що з моменту публікації оголошення про продаж заводу ним зацікавилися потенційні інвестори, які підписали відповідні договори про конфіденційність. Але після знайомства з пакетом документів і вивчення ситуації в Україні та довкола заводу всі вони висловили неготовність брати участь у конкурсі на визначених умовах і озвучили головні причини свого рішення.

Найбільше запитань і сумнівів у інвесторів викликали: борг перед Group DF; суди з компанією "Нортіма"; обмеження на репатріацію дивідендів; відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора; завищена ціна на тлі озвучених вище проблем заводу та загальних політичних і економічних ризиків країни.

"Усі ризики, які існують довкола заводу і України загалом, мають свою ціну, тому якщо ми не можемо вирішити якісь з проблем чи ризиків, їх потрібно враховувати і віддзеркалювати в умовах та договорі купівлі-продажу. Вважаю, що перед повторним виставлянням ОПЗ на приватизацію саме це потрібно зробити спільно з робочою групою з питань приватизації із залученням групи радників, які готували завод до приватизації", - прокоментував ситуацію голова ФДМ Ігор Білоус.

За його словами, отримані пропозиції буде представлено прем'єр-міністру та КМУ на розгляд. "Сподіваюся, що рішення щодо повторної приватизації ОПЗ буде прийнято найближчим часом. ФДМУ, зі свого боку, зробив усе можливе, щоб якомога краще підготувати цю приватизацію. Вирішення ж проблем заводу і питання надання пільг інвесторам перебувають в іншій, політичній площині, а тому потребують політичної волі і ухвалення рішень на найвищому рівні", - зазначив І.Білоус.

Раніше він наголошував, що в разі відсутності заявок або якщо вона буде лише одна, комісія оголосить повторний конкурс, який може відбутися вже в жовтні 2016 року.

За його словами, затримання НАБУ голови наглядової ради - першого заступника голови правління "Нафтогазу" Сергія Переломи та заступника директора ОПЗ Миколи Щурикова не додають інвестиційної привабливості цьому об'єкту, проте і не є чинником, який може цей конкурс зірвати.

Як повідомлялося, ФДМ оголосив конкурс щодо продажу 99,567% акцій ОПЗ в 13 червня з початковою ціною 13,175 млрд грн (близько $531 млн). Крок торгів - 200 млн грн, конкурсна гарантія - 658,75 млн грн.

До конкурсу, зокрема, не допускаються юридичні та фізичні особи з Росії, а також особи, до яких застосовано санкції згідно з указом президента України.

За даними ФДМ, чистий збиток ОПЗ за підсумками першого кварталу 2016 року становив 418,65 млн грн, чистий дохід - 1 млрд 718,68 млн грн.

Виробництво аміаку в січні-березні-2016 становило 153,2 тис. тонн, карбаміду - 223,9 тис. тонн, перевантаження аміаку інших виробників - 598,8 тис. тонн, перевантаження карбаміду інших виробників - 23,6 тис. тонн, перевантаження метанолу - 17,7 тис. тонн.

Серед вимог до переможця конкурсу - збереження основного профілю діяльності ОПЗ і недопущення антиконкурентних дій із прийому, зберігання та відвантаження рідкого аміаку, що транспортується аміакопроводом та залізницею.

Окрім того, покупець повинен буде до 1 квітня 2017 року затвердити програму переоснащення виробництва та впровадження прогресивних технологій, підвищити зарплату працівникам протягом п'яти років після конкурсу на рівень, не нижчий за інфляцію, та не допускати без погодження з профспілкою скорочення їх чисельності.

Серед інших вимог - прийом на біологічне та хімічне очищення побутових і виробничих стічних вод з урахуванням розвитку м. Южного, виконання рекомендацій екологічного аудиту, проведеного влітку 2015 року, погодження з Фондом держмайна додаткових емісій акцій або великих відчужень основних засобів до повного виконання умов конкурсу, термін яких становить п'ять років, а також перерахування дивідендів за 2015-2016 роки до моменту продажу держпакета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА