13:29 04.08.2016

Винні в трагедії МН-17 мають бути покарані

3 хв читати
Винні в трагедії МН-17 мають бути покарані

Президент України Петро Порошенко і прем'єр Малайзії Раджіб Тун Разак відзначили важливість залучення до відповідальності винних у катастрофі в 2014 році малайзійського лайнера МН-17.

"Ми підтвердили нашу спільну позицію щодо необхідності завершити розслідування трагедії літака MH-17. Потрібно зробити все можливе для притягнення винних до відповідальності", - заявив П. Порошенко за підсумками переговорів з малайзійським прем'єром в четвер.

П. Порошенко поінформував, що особливу увагу під час переговорів було приділено подальшому поглибленню співробітництва в рамках міжнародних організацій, зокрема в Радбезі ООН, де зараз головує Малайзія. "Я радий зазначити, що українська позиція з головних питань глобального порядку денного збігається з позицією наших малайзійських партнерів", - сказав президент.

У свою чергу прем'єр Малайзії додав, що на переговорах сторони обговорили важливість розслідування трагедії МН-17, а також встановлення винних.

"Ми віддані ідеї встановити правду і притягнути винних до відповідальності. Ми очікуємо кримінального розслідування цієї справи, яке, сподіваємося, буде завершено до кінця цього року", - сказав Раджіб Тун Разак.

За його словами, після того, як буде опубліковано кримінальне розслідування, країни, які беруть участь у цьому, зустрінуться і розглянуть подальші дії.

Президент України 3 серпня розпочав офіційний візит до Малайзії, який триватиме до 5 серпня.

Як повідомлялося, "Boeing-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий на сході України 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули. З них - 192 підданих Нідерландів (один мав громадянство США), 44 громадянина Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії, 10 - Великобританії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один - Нової Зеландії.

13 жовтня 2015 року комісія Ради безпеки Нідерландів, що займалася розслідуванням причин катастрофи лайнера, опублікувала доповідь, в якій говориться, що літак був збитий ракетою класу "земля - повітря", випущеної з ЗРК "Бук".

На початку січня 2016 року група Bellingcat заявила, що визначила 20 російських військовослужбовців, причетних до катастрофи літака Boeing "Малазійських авіаліній" рейсу MH17, збитого в липні 2014 року. Це 20 солдатів 53-ї зенітної ракетної бригади, що дислокується у Курську (РФ). У лютому група оприлюднила доповідь із зазначенням російських військових, які, найбільш імовірно, віддавали наказ на транспортування ЗРК "Бук" на територію України і на запуск ракети, яка збила літак "Малазійських авіаліній". А в травні Bellingcat визначила номер установки "Бук" зі складу 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ що, таким чином, виключає ймовірність того, що "Бук", розташований у районі запуску ракети по МН17, був захоплений в українській військовій частині.

У червні 2016 р прокуратура Нідерландів повідомила, що Слідча група з виявлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у катастрофі "Боїнга" в складі представників Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії та України опублікує початкові результати кримінального розслідування восени. В інформації зазначається, що країнам, залученим до розслідування, було відправлено кілька запитів про правову допомогу, відповіді на які очікуються протягом двох місяців. Зокрема очікується надання Росією інформації про системи "Бук".

За підсумками розслідування міжнародної слідчої групи буде оприлюднена уточнена інформація про зброю, з якої був збитий літак, а також про місце, звідки був зроблений постріл.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА