14:47 10.08.2016

У Генпрокуратурі побоюються, що вищі суди напередодні їх ліквідації можуть ухвалювати корупційні рішення

2 хв читати
У Генпрокуратурі побоюються, що вищі суди напередодні їх ліквідації можуть ухвалювати корупційні рішення

У Генеральній прокуратурі України занепокоєні тим, що вищі суди напередодні їх ліквідації можуть ухвалювати наперед неправосудні рішення з корупційною складовою.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури в середу з посиланням на заступника генерального прокурора Анжелу Стрижевську, Вищий госпсуд скасував судові рішення щодо оскарження генпрокуратурою протиправного рішення Київської міськради про передачу 75 га землі вартістю понад 126 млн грн під забудову т.зв. "Межигір'я-2 "- маєтку екс-нардепа фракції Партії регіонів, українського бізнесмена Юрія Іванющенка в смт Конча-Заспа на півдні Києва.

Такі дії суддів касаційної інстанції в Генпрокуратурі розцінюють як корупційні ризики - "окремі судді за рішення можуть отримати бонус, який набагато перевищує те, що гарантує їм держава як допомогу".

А.Стрижевська нагадала, що 30 вересня набуває чинності зміни до Конституції України щодо правосуддя і новий закон України "Про судоустрій і статус суддів", відповідно до якого змінюється порядок формування особового складу судів і критерії вибору суддів. Таким чином, як підкреслила вона, перебуваючи на межі ліквідації, вищі суди "можуть ухвалювати наперед неправосудні рішення, в яких є корупційна складова".

Разом з тим, у відомстві запевнили, що Генпрокуратура і надалі буде обстоювати в суді інтереси держави, попри спроби колишніх високопоставлених чиновників залишити у своїй власності незаконно отримані землі.

У відомстві закликали громадськість повідомляти про факти небезпеки ухвалення вищими судами наперед неправосудних рішень.

Протягом 2015-2016 років, за інформацією Генпрокуратури, в державну комунальну власність повернуто 106 га земельних ділянок загальною вартістю 125 млн грн. Зокрема, Генпрокуратура оскаржила протиправне рішення Київради, за яким державні акти на землю, договори, на підставі яких у 2007 році обслуговуючому кооперативу було передано майже 75 га земель вартістю понад 126 млн грн у Голосіївському районі. За інформацією прес-служби, цього кооперативу, який не відповідає вимогам закону про створення житлово-будівельних кооперативах, без проведення торгів і будь-якої оплати передані для забудови столичні землі, які були відчужені на користь інших комерційних структур.

"Велика частина таких земель розташована в межах об'єкта природно-заповідного фонду - ландшафтного заказника Жуків острів, де розміщено так зване Межигір'я-2, будівництво якого пов'язують з одним із колишніх народних депутатів від партії Регіонів", - йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначають, що суди двічі погоджувалися з обґрунтованістю позовних вимог прокуратури, вищі судові інстанції направляли справу на новий розгляд. Зокрема, всупереч нормам законодавства, 27 липня Вищий госпсуд відновив термін на касаційне оскарження і 9 серпня Вищий госпсуд розглянув справу. "Всупереч вмотивованим протестам Генпрокуратури проти задоволення касаційної скарги суд укотре скасував раніше ухвалене судове рішення і направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА