12:52 19.08.2016

У Держприкордонслужбі просять забрати у військової прокуратури справу про вирубку лісу у Закарпатті і передати його за підслідністю

3 хв читати
У Держприкордонслужбі просять забрати у військової прокуратури справу про вирубку лісу у Закарпатті і передати його за підслідністю

У Державній прикордонній службі України заявляють про зацікавленість в об'єктивному проведенні слідства у справі про незаконну вирубку лісу на Закарпатті та встановлення всіх причетних до цього осіб, зокрема високопоставлених чиновників Держприкордонслужби, і ставлять під сумнів неупередженість військової прокуратури, що розслідує цю справу.

У Держприкордонслужбі нагадали, що ще 7 квітня повідомили всім зацікавленим органам (зокрема Генпрокуратури і МЗС) про незаконну вирубку лісу на одній з ділянок кордону в Закарпатті, але військова прокуратура розпочала кримінальне провадження лише 14 квітня, а підозру 4 керівникам відділів Чопського прикордонного загону було оголошено ще через два тижні. Сама Держприкордонслужба провела низку службових розслідувань, за результатами яких залучила 19 керівників Чопського загону і Західного регіонального управління відомства до дисциплінарної відповідальності за несвоєчасне реагування на виявлені порушення.

"Тобто, підозру військовою прокуратурою було оголошено керівникам значно нижчого рівня, ніж тим, щодо яких були вжиті заходи дисциплінарного впливу самим відомством. Що стосується епізодів справи за ознаками злочинів, то це питання не перебуває в компетенції відомства і реагувати на них мають інші правоохоронні органи", - наголошується в заяві, опублікованій на сайті Держприкордонслужби.

Крім того, у відомстві зазначають, що "за зрозумілих мотивів кримінальну справу локального рівня намагаються перенести на масштаби адміністрації Держприкордонслужби, тим самим залишити поза полем зору інших учасників цієї угоди". "Ми й досі не знаємо, хто безпосередньо займався вирубкою лісу, коло правоохоронців, за чиєї мовчазої згоди це відбувалося, кінцевих бенефіціарів", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим Держмитслужба звернулася до генерального прокурора Юрія Луценка з проханням про передання цього провадження за визначеною законом підслідності.

Як повідомлялося, вранці 16 серпня правоохоронці почали обшуки в адміністрації Держприкордонслужби України в Києві, а також у Західному регіональному управлінні і Чопському прикордонзагоні. Пізніше в прес-службі Генпрокуратури повідомили, що обшуки проводяться Головною військовою прокуратурою спільно з департаментом із боротьби з економічними злочинами МВС України "в рамках справи про незаконну вирубку лісу".

У Держприкордонслужбі заявили, що обшуки були безпідставними і та становили собою спробу Військової прокуратури дискредитувати відомство, тому що вони відкриті для слідства і передавали необхідну інформацію, а "для того, щоб встановити істину про незаконну вирубку лісу на Закарпатті, потрібно працювати на Закарпатті". Крім того, у відомстві заявили, що обшуки були "схожі на шоу", оскільки у слідчих були заздалегідь виписані пропуски "і не було необхідності ломитися".

При цьому в Держприкордонслужбі заявили, що у спробах дискредитувати керівництво відомства "в діях військової прокуратури спостерігається завидна системність". У відомстві визнали наявність проблем і запевнили у готовності боротися з ними, але заявили, що "ця робота лише тоді буде успішною, коли правоохоронні органи діятимуть спільно і в інтересах народу України, а не чиїхось особистих".

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що дії співробітників спецпідрозділу КОРД, які проводили обшук в будівлі адміністрації Держприкордонслужби, будуть окремо перевірені щодо адекватності застосованих заходів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

Найближчої доби в Україні очікуються помірні дощі, місцями заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА