14:52 23.08.2016

У Мінську 26 серпня сторони мають намір домовитися про порядок відведення військ, режим тиші і розмінування

2 хв читати
У Мінську 26 серпня сторони мають намір домовитися про порядок відведення військ, режим тиші і розмінування

Учасники Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі на засіданні 26 серпня в Мінську мають намір домовитися про принципи відведення військ від лінії зіткнення на ділянках площею 2 на 2 км, заявив представник України у підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу Євген Марчук.

"26 серпня, як і було заплановано раніше, відбудеться черговий раунд переговорів в Мінську і всіх чотирьох робочих груп і Тристоронньої контактної групи. Ми вже отримали офіційне повідомлення ОБСЄ і порядок денний на узгодження... Першим питанням визначено завершення роботи над угодою ("рамковим рішенням") про принципи та правила відведення на окремих ділянках безпосередньо від лінії зіткнення військ на 1 км в обидва боки... А потім розпочнеться робота із визначення цих ділянок", - повідомив Є. Марчук та інтерв'ю інтернет-виданню "Главком", яке було оприлюднено у вівторок.

За його словами, сторони домовилися, що спочатку це будуть своєрідні квадрати на лінії зіткнення площею 2 на 2 кілометри, "щоб побачити, як це працюватиме". "Є попередня домовленість про те, які саме три ділянки ми візьмемо на роботу. Це досить марудна робота – там є все: і забезпечення режиму тиші, і топографія, і розмінування", - зазначив Є. Марчук.

За його словами, головною проблемою в переговорному процесі є "глибока взаємна недовіра сторін", але якщо б вдалося розпочати процес відведення військ хоча б на двох-трьох ділянках, тоді можна було б говорити про початок нової якості переговорного процесу. "Тобто відведення саме військ, як ми говоримо, живої сили за всійєю лінією зіткнення, а це 426 кілометрів. Нехай для початку навіть по одному кілометру в обидва боки", - сказав представник у підгрупі з безпеки.

Водночас, за його словами, Київ добре розуміє, що угоди не почнуть реально діяти, доки Москва не дасть відповідні команди на їх реалізацію.

"Тобто 26 серпня ми побачимо, чи налаштована російська сторона на конструктив, чи отрималвона а команду на затягування за будь-яку ціну", - наголосив Є. Марчук.

Також він висловив переконання, що вибори на окупованих територіях Донбасу можуть відбутися не раніше, ніж через чотири роки.

"Ми вивчили практично всю міжнародну правову практику з цього питання. Є приклади, коли поспішні вибори, близькі до бойових дій, нашкодили і призвели до ще гірших наслідків. Тобто важливим пунктом наших дій є дотримання часу між припиненням війни і виборами... Що більше, то краще, але приблизно чотири-п'ять років мінімум", - заявив Є. Марчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА