20:35 25.08.2016

НБУ дозволив зараховувати зовнішній борг у капітал українських компаній і спростив купівлю валюти для лікування

3 хв читати
НБУ дозволив зараховувати зовнішній борг у капітал українських компаній і спростив купівлю валюти для лікування

Національний банк України (НБУ) відкоригував кілька правил роботи валютного ринку, дозволивши, серед іншого, зараховувати зовнішній борг у капітал українських компаній та спростивши купівлю іноземної валюти для оплати лікування фізичних осіб за кордоном.

Як повідомляється на веб-сайті НБУ в четвер, відповідні поправки внесено до постанови №342 від 7 червня 2016 року.

"Правління Нацбанку вирішило розширити перелік винятків. А саме - дозволило скорочувати терміни повернення клієнтом-резидентом, який не є банком, кредиту або позики в інвалюті на користь нерезидента у випадку, коли здійснюється реструктуризація заборгованості, під час якої вимоги за основною сумою кредиту або позики зараховуються як додатковий внесок нерезидента до статутного капіталу резидента", - роз'яснюється суть змін у повідомленні НБУ.

У НБУ вважають, що таке рішення сприятиме скороченню зовнішньої частки боргу України без відтоку інвалюти за межі України та без створення додаткового тиску на валютний ринок країни.

"Український бізнес зможе збільшувати капітал за рахунок достроково погашених валютних зобов'язань перед нерезидентами", - наголошується в повідомленні.

У НБУ нагадали, що на сьогодні резиденти можуть здійснювати погашення кредитів і позик в інвалюті за договорами з нерезидентами не раніше терміну, передбаченого договорами. Винятками з цього правила є випадки, коли достроково повернені кошти спрямовуються на докапіталізацію банку-позичальника або проводиться реструктуризація зобов'язань за рахунок запозичень із більш пізнім терміном виконання, а також коли кредитором є міжнародна фінансова організація або іноземне експортно-кредитне агентство.

Окрім того, поправками передбачено, що інформація про операції з купівлі та перерахування валюти для оплати лікування фізичних осіб за кордоном включатиметься в реєстр без представлення до НБУ відповідних документів.

При цьому, згідно з повідомленням, банк зможе купувати для клієнта інвалюту на ці цілі на наступний день після дня зарахування коштів у гривнях на купівлю, а за наявності власних коштів в інвалюті - в день подання клієнтом до банку платіжного доручення.

За даними Нацбанку, також вдосконалено контроль за залишками на рахунках клієнтів-резидентів (окрім фізосіб) при купівлі інвалюти.

"Досі його здійснював Нацбанк на дату отримання інформації про цю операцію у відповідному реєстрі. Відтепер його буде покладено на банки, які здійснюватимуть цей контроль на дату купівлі інвалюти", - йдеться в повідомленні.

Нацбанк також вніс зміни до положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в інвалюті від нерезидентів і надання резидентами позик в інвалюті нерезидентам (постанова №270 від 17 червня 2004 року).

"Правління підвищило відповідальність банків щодо перевірки та аналізу документів (інформації) під час реєстрації та обслуговування кредитних договорів та договорів позики, які передбачають виконання зобов'язань в інвалюті перед нерезидентами, зокрема шляхом виявлення індикаторів ризикової фінансової операції", - наголошується в повідомленні.

У повідомленні також зазначено, що з цією ж метою розширено перелік підстав для відмови в реєстрації та анулювання реєстрації кредитного договору і договору позики з боку Нацбанку.

Згідно з повідомленням, зміни закріплені постановою НБУ від 23 серпня 2016 року №375 та набувають чинності з 1 вересня 2016 року. При цьому зміни до постанови №342 діятимуть до втрати чинності цим документом: до 14 вересня 2016 року включно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА