12:00 02.09.2016

НБУ підтримує дії СБУ щодо затримання колишнього керівника пенсійного фонду Нацбанку

2 хв читати
НБУ підтримує дії СБУ щодо затримання колишнього керівника пенсійного фонду Нацбанку

Національний банк України (НБУ) підтримує дії Служби безпеки України (СБУ), що затримала колишнього директора корпоративного недержавного пенсійного фонду Нацбанку (КНПФ НБУ), повідомляється на веб-сайті центрального банку.

У повідомленні зазначено, що СБУ відкрила кримінальні провадження за фактами розтрати і легалізації грошових коштів колишніми посадовими особами КНПФ НБУ у лютому-2015.

За даними правоохоронців, колишні посадові особи фонду за допомогою протиправних схем перевели з КНПФ НБУ на рахунки комерційних структур понад 600 млн грн: загалом протизаконні дії колишнього керівництва фонду призвели до збитків в розмірі близько 900 млн грн.

У повідомленні нагадується, що після зміни керівництва Нацбанку в 2014 році в його корпоративному пенсійному фонді було проведено аудит.

"З'ясувалося, що попереднє керівництво фонду використовувало різні шахрайські схеми, щоб вивести кошти з КНПФ НБУ. В рамках слідства отримано висновок державної експертизи за декількома фактами розкрадань", - наголошується в повідомленні.

За даними НБУ, кілька незалежних аудитів засвідчили, що чиста вартість активів фонду завищена щонайменше вдвічі: у звіті КPMG зазначено, що на кінець 2014 року вона становила близько 800 млн грн замість майже 1,7 млрд, про які заявляло колишнє керівництво фонду.

Отримавши цю інформацію, Нацбанк звернувся до СБУ із заявою щодо розслідування численних схем виведення коштів із КНПФ НБУ.

У повідомленні також зазначено, що нині Київський апеляційний суд обрав колишньому керівнику фонду запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 2 млн грн, а СБУ повідомила про підозру трьом фігурантам цієї справи.

"Ми сподіваємося на часткове повернення коштів як за рахунок майна боржників, так і за рахунок майна відповідачів, яке буде вилучене у процесі слідчих дій. Або принаймні на справедливе покарання останніх за розкрадання коштів пенсіонерів та майбутніх пенсіонерів – співробітників НБУ", - наведено в повідомленні слова директора департаменту з управління діяльністю КНПФ НБУ Олега Курінного.

У повідомленні наголошується, що протягом 2015-2016 років нове керівництво фонду зробило все можливе для відновлення вартості та повернення активів, відновлення прибуткової діяльності КНПФ НБУ.

КНПФ НБУ створено в 2007 році. Фонд є найбільшим в Україні, його вартість становить 51% вартості активів усіх НПФ. Чиста вартість активів фонду становила 1,007 млрд грн.

Як раніше повідомлялося, директором Пенсійного фонду НБУ до 30 жовтня 2014 року був Олег Макаренко, а першим керівником фонду був Сергій Брагін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА