10:23 09.09.2016

Кабмін зобов'язав нотаріусів перевіряти судові рішення під час реєстраційних дій

2 хв читати
Кабмін зобов'язав нотаріусів перевіряти судові рішення під час реєстраційних дій

Нотаріуси та інші суб'єкти реєстрації зобов'язані будуть перевіряти судові рішення на можливість їх підробки перед вчиненням реєстраційних дій, таке рішення Кабінет Міністрів ухвалив на засіданні 8 вересня за пропозицією Міністерства юстиції.

"Одна зі схем, яка використовувалася рейдерами, - це підроблені судові рішення, коли рейдери фальсифікували друку або йшли на змову з суддею, який видавав рішення, однак не реєстрував його", – пояснив суть розв'язуваної проблеми міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, якщо реєстратор відповідне рішення знайде в реєстрі судових рішень, то він буде здійснювати реєстраційну дію, а якщо такого рішення не буде - реєстраційна дія не буде здійснюватися.

П. Петренко також повідомив, що Мін'юст 8 вересня передав у Національне антикорупційне бюро усі матеріали, що стосуються спроб захоплення майна та бізнесу з використанням реєстрів.

"Дуже важливо, щоб особи, які були до цього причетні, несли відповідальність. Ми також закликаємо НАБУ приєднатися до підписання меморандуму між міністерством юстиції та Національною поліцією про автоматизований обмін інформацією, щоб мати можливість по гарячих слідах затримувати ділків, які причетні до рейдерства", - сказав П. Петренко.

Він також звернувся до народних депутатів ухвалити законопроект №5067, який запроваджує кримінальну відповідальність за вчинення рейдерських захоплень на рівні корупційних злочинів – до восьми років ув'язнення з спецконфискацией.

"При цьому будуть каратися всі особи, причетні до рейдерських схем: реєстратори, заявники та вигодонабувачі/набувачі", - зазначив міністр.

Згідно з даними Мін'юсту, в 2015 році було зафіксовано 3 тис. рейдерських захоплень, 2,7 тис. з яких увінчалися успіхом. Після створення з початку 2016 року у відомстві згідно з новими вимогами законодавства комісії щодо розгляду скарг у сфері державної реєстрації, за сім місяців вона розглянула близько 250 скарг, з них у 150 випадках майно було повернуто законним власникам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У вихідні в Україні буде тепло, у неділю в Києві та низці областей короткочасні дощі

ДБР повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому начальнику ГУ внутрішньої безпеки СБУ Наумову

Глава МЗС Великої Британії відвідав Львів

У Києві на вихідні оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

Матеріали до 2-го читання законопроєкту про заборону афілійованих із РПЦ організацій оприлюднять після юрекспертизи

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА