12:46 15.09.2016

Експерти з Нідерландів підтвердили справжність чотирьох картин, викрадених з музею і знайдених СБУ

2 хв читати
Експерти з Нідерландів підтвердили справжність чотирьох картин, викрадених з музею і знайдених СБУ

Експерти з Королівства Нідерланди оглянули картини голландських художників ХVII-ХVIII століть з музею Західної Фрісландії (м. Горн), знайдені Службою безпеки України у квітні нинішнього року, і підтвердили автентичність чотирьох предметів мистецтва.

"Під час огляду директор музею Ед Гирдинк і експерт-мистецтвознавець Роналд де Ягер підтвердили справжність чотирьох картин і подякували СБУ за роботу з повернення творів мистецтва. Під час експертизи також були присутні співробітники Головного слідчого управління СБУ і представники Генпрокуратури", - йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

У спецслужбі нагадали, що загалом з музею в Горні в 2005 році було викрадено 24 картини і 40 срібних старожитностей загальною вартістю майже EUR10 млн.

Як повідомлялося, в грудні 2015 року представник музею Західної Фрісландії заявив, що колекція з 24 викрадених у 2005 році картин перебуває в батальйону ОУН, який намагався виторгувати за ці полотна 50 млн євро. Як стверджує представник музею, батальйон має зв'язки "на найвищому політичному рівні". У музеї тоді стверджували, що до цієї історії можуть бути причетні лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок та екс-голова СБУ, лідер громадського об'єднання "Антикорупційний рух" Валентин Наливайченко, які, в свою чергу, спростували ці звинувачення.

У середині квітня поточного року стало відомо, що співробітники СБУ спільно з правоохоронцями Нідерландів виявили кілька картин, викрадених у Голландії в 2005 році. За словами глави СБУ Василя Грицака, загалом було знайдено чотири картини. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що знайдені картини повернуть Нідерландам після низки експертиз.

30 травня до посольства Нідерландів невідомий приніс картину авторства Ісаака Оуватера (Іzaak Ouwater) під назвою "Nieuwstraat in Hoorn" 1784 року, яка з великою ймовірністю також є однією з викрадених з музею Західної Фрісландії. чоловік, який приніс картину заявив, що отримав її в подарунок кілька років тому і приніс її до посольства після того, як дізнався, що вона з викраденої колекції. Картина була в дуже поганому стані і потребує реставрації.

Окрім цих 5 картин, про будь-які інші знахідки з колекції не повідомлялося.

8 вересня заступник генерального прокурора України Євген Єнін провів зустріч з представниками Національної поліції і Національної прокуратури Нідерландів і домовився про направлення голландських експертів до України для підтвердження ідентичності знайдених картин. Після експертизи твори мистецтва передадуть представникам Нідерландів; сторони погодили дату і місце урочистого передання картин.

Повідомлялося, що в ніч на 10 січня 2005 року з музею Західної Фрісландії (м. Горн) було вкрадено 24 картини 16-17 століть і близько 70 виробів зі срібла.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА