16:28 15.09.2016

Говорити про угоди щодо видобутку урану між Україною та Казахстаном зарано

2 хв читати
Говорити про угоди щодо видобутку урану між Україною та Казахстаном зарано

Україна та Казахстан провели ознайомлювальну зустріч із питання співпраці щодо видобутку урану, ніяких угод наразі немає, повідомив журналістам голова правління національної атомної компанії Казахстану Аскар Жумагалієв у кулуарах WNA Symposium-2016.

"Насправді ще дуже рано говорити про якісь угоди", - сказав він, коментуючи інформацію про можливе створення спільного підприємства. За його словами, здебільшого зустріч була ознайомлювальною. "Ми вислухали пропозиції української сторони і представили наші", - зазначив топ-менеджер.

За його словами, під час літньої зустрічі сторін було порушено питання щодо створення заводу з виробництва тепловидільних збірок на території Казахстану. Стосовно видобутку урану на території України Казахстан запропонував використовувати його технологію мобільних установок для розробки родовищ.

Влітку цього року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик повідомляв, що Україна та Казахстан домовилися про створення спільного підприємства для видобутку урану в обох країнах. За його словами, відповідного рішення дійшли Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Міністерство енергетики Казахстану та казахстанська національна атомна компанія "Казатомпром".

"Казахстан має найкращі технології вилуговування у світі щодо видобутку урану. Домовилися, що вони створюють СП і починають працювати на наших родовищах. (...) Вони віддають у СП одне родовище на території Казахстану", - сказав І.Насалик в ефірі українського телеканалу "112". Глава Міненерговугілля України також повідомив, що казахстанська сторона готова купувати близько 750 тонн іонообмінної смоли в українського держпідприємства "Ядерне паливо".

У четвер І.Насалик повідомив, що в понеділок (19 вересня) прибувають представники Казахстану для підписання меморандуму про створення СП щодо видобутку урану і в Україні, і в Казахстані.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА