15:38 16.09.2016

Україна передала Нідерландам картини голландських художників, викрадені в 2005 р.

3 хв читати
Україна передала Нідерландам картини голландських художників, викрадені в 2005 р.

Україна офіційно передала Нідерландам картини голландських художників ХVII-ХVIII століть, викрадені в 2005 році з музею Західної Фрісландії (м. Горн).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", урочисте передання картин відбулося в п'ятницю в Києві в посольстві Нідерландів в Україні за участю генерального прокурора України Юрія Луценка.

"Ми зараз бачимо шедеври голландського мистецтва, які мають приносити задоволення відвідувачам музею з усього світу, а не зловмисникам",- сказав Ю. Луценко на церемонії передачі робіт голландських художників.

Він висловив подяку співробітникам Служби безпеки України, які через 10 років після крадіжки змогли знайти викрадені картини.

Генеральний прокурор також розповів журналістам, що, передаючи картини, він виконав лише офіційну функцію передачі. "Це відбувається в юридичному плані, за допомогою рішення Генеральної прокуратури, яка уповноважена на будь-які міжнародні дії, зокрема на повернення вкрадених цінностей шанованої нами Голландії", - сказав він.

Заступник глави СБУ Володимир Глуговський, відповідаючи на питання про те, чи дійсно ці картини були знайдені на сході України, сказав: "Так, деякі з них були на сході". При цьому він не уточнив яких-небудь подробиць.

По закінченні церемонії передачі картин голландської стороні, директор голландського музею (м. Горн) Ед Гірдинк нагадав, що 10 років тому ці роботи були викрадені зловмисниками вночі з музею, злочинці зламали систему безпеки музею викрали картини, скрутивши їх в рулони.

Він припустив, що можливо роботи перепродували, і власники змінювалися протягом цих 10 років. За його словами, дві картини, зокрема "Жінка вищого світу", знаходяться не в музейних рамках, і тільки дві роботи - в хорошому стані, відповідно, за словами директора музею, вартість картин впала. "У поганому стані картини втрачають свою цінність. Ми публічно заявили про викрадення 24 картин, щоб їх не продавали", - сказав Ед Гірдинк.

За його словами, нині всі 5 робіт коштують близько 200 тис. євро, але для музею важлива історична і художня цінність цих полотен.

Відповідаючи на питання про те, коли саме картини повернутися в музей, директор сказав, що як тільки будуть отримані документи, полотна будуть виставлені в музеї. Орієнтовно це відбудеться через 3 тижні.

Як повідомлялося, в грудні 2015 року представник музею Західної Фрісландії заявив, що колекція з 24 викрадених у 2005 році картин зберігається у батальйону ОУН, який намагався виторгувати за ці полотна 50 млн євро. Як стверджує представник музею, батальйон має зв'язки "на найвищому політичному рівні". У музеї тоді стверджували, що до цієї історії можуть бути причетні лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок та екс-глава СБУ, лідер громадського об'єднання "Антикорупційний рух" Валентин Наливайченко, які, в свою чергу, спростували ці звинувачення.

У середині квітня поточного року стало відомо, що співробітники СБУ спільно з правоохоронцями Нідерландів виявили кілька картин, викрадених у Голландії в 2005 році. За словами глави СБУ Василя Грицака, загалом було знайдено чотири картини. Міністр закордонних справ Павло Климкін повідомив, що знайдені картини повернуть Нідерландам після низки експертиз.

До посольства Нідерландів 30 травня невідомий приніс картину авторства Ісаака Оуватера (Іzaak Ouwater) під назвою "Nieuwstraat in Hoorn" 1784 року, яка з великою ймовірністю також є однією з викрадених із музею Західної Фрісландії. Приніс картину заявив, що отримав її у подарунок кілька років тому і приніс до посольства після того, як дізнався, що вона з викраденої колекції. Повернута картина в дуже поганому стані і потребує реставрації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА