15:40 16.09.2016

Луценко сподівається на повернення решти 19 з 24 картин, викрадених із нідерландського музею

3 хв читати
Луценко сподівається на повернення решти 19 з 24 картин, викрадених із нідерландського музею

Генеральний прокурор України Юрій Луценко сподівається, що будуть повернуті інші 19 картин з 24 полотен, викрадених з музею Західної Фрісландії (м. Горн) в 2005 році.

"Ми дуже сподіваємося, що й інші (19 картин – ІФ) будуть повернуті таким же успішним шляхом. Тому розкривати джерело і механізми отримання цих (п'яти вже знайдених - ІФ) картин нині не доцільно", - сказав Ю. Луценко під час церемонії передачі Нідерландам п'яти робіт голландських художників ХVII-ХVIII століть, викрадених в 2005 році з музею Західної Фрісландії (м. Горн) в п'ятницю в Києві.

Заступник глави Служби безпеки України Володимир Глуговський зазначив, що він не може уточнювати деталей проведення цієї спецоперації. "Ми продовжуємо роботу, яку вели. Справа ведеться голландською поліцією, і ми тільки виконуємо доручення в плані міжнародної правової допомоги", - розповів він.

За словами В. Глуговського, були допитані близько 150 осіб, які могли знати про знаходження цих картин, провели кілька складних оперативних операцій.

Заступник голови СБУ запевнив, що робота буде продовжуватися.

Відповідаючи на питання про те, чи можна говорити, що ці 19 робіт все ще перебувають в Україні, В.Глуговський сказав, що так говорити не можна. "Шлях картин дуже складний. Вони можуть бути в різних країнах", - сказав він.

При цьому Ю. Луценко додав, що нині продовжує відпрацьовуватися можливість співпраці "з нашим джерелом, який допоміг встановити і повернути ці картини, і якщо вони будуть знайдені на якій-небудь території України або за її межами, то ми, безумовно, спрацюємо ще раз".

В.Глуговський також повідомив, що нині триває робота щодо людей, які причетні до викрадення цих картин. Відповідаючи на питання про те, чи є вони військовослужбовцями, заступник голови СБУ сказав: "Не обов'язково. Картини були викрадені 10 років тому, і вони пройшли кілька рук, а може, і кілька десятків рук".

Як повідомлялося, в грудні 2015 року представник музею Західної Фрісландії заявив, що колекція з 24 викрадених у 2005 році картин зберігається у батальйону ОУН, який намагався виторгувати за ці полотна 50 млн євро. Як стверджує представник музею, батальйон має зв'язки "на найвищому політичному рівні". У музеї тоді стверджували, що до цієї історії можуть бути причетні лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок та екс-глава СБУ, лідер громадського об'єднання "Антикорупційний рух" Валентин Наливайченко, які, в свою чергу, спростували ці звинувачення.

У середині квітня поточного року стало відомо, що співробітники СБУ спільно з правоохоронцями Нідерландів виявили кілька картин, викрадених у Голландії в 2005 році. За словами глави СБУ Василя Грицака, загалом було знайдено чотири картини. Міністр закордонних справ Павло Климкін повідомив, що знайдені картини повернуть Нідерландам після низки експертиз.

До посольства Нідерландів 30 травня невідомий приніс картину авторства Ісаака Оуватера (Іzaak Ouwater) під назвою "Nieuwstraat in Hoorn" 1784 року, яка з великою ймовірністю також є однією з викрадених із музею Західної Фрісландії. Приніс картину заявив, що отримав її у подарунок кілька років тому і приніс до посольства після того, як дізнався, що вона з викраденої колекції. Повернута картина в дуже поганому стані і потребує реставрації.

16 вересня українська сторона офіційно передала Нідерландам п'ять картин голландських художників ХVII-ХVIII століть, які були викрадені у 2005 році з музею Західної Фрісландії (м. Горн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА