16:58 17.09.2016

Міненерговугілля доручило розробити покроковий план створення АТ "Магістральні газопроводи України"

3 хв читати
Міненерговугілля доручило розробити покроковий план створення АТ "Магістральні газопроводи України"

Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко доручив у найкоротші терміни підготувати покроковий план створення публічного АТ "Магістральні газопроводи України" згідно із затвердженим урядом на початку липня цього року планом реструктуризації НАК "Нафтогаз України" для відокремлення діяльності щодо транспортування і зберігання газу.

"І.Діденко зазначив, що робота зі створення "Магістральних газопроводів України" має тривати паралельно з розглядом справи "Нафтогазу" в Стокгольмі", – такі підсумки засідання робочої групи з реалізації плану реструктуризації НАК, що відбулося 16 вересня, повідомила прес-служба Міненерговугілля.

Згідно з релізом, у плані має бути відображено блок законодавчих ініціатив, блок необхідних урядових рішень і блок, що стосується транзиту газу.

Крім того, члени робочої групи наголосили на необхідності проведення ретельного відбору кадрів на посади в новій компанії, які мали досвід роботи в нафтогазовій галузі та відповідали б усім кваліфікаційним вимогам.

Прес-служба уточнила, що засідання відбулося під головуванням І.Діденка та за участю першого заступника голови парламентського комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки О.Домбровського, а також представників Мінекономрозвитку, "Нафтогазу", його "дочки" "Укртрансгаз" і DiXi Group.

Міненерговугілля зазначило, що під час засідання також йшлося про необхідність узгодження запропонованих змін до законодавства, щодо розділення НАК із секретаріатом Енергетичного співтовариства і з Європейським банком реконструкції та розвитку.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України вирішив створити ПАТ "Магістральні газопроводи України" в сфері управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України до 1 вересня 2016 року. Відповідний пункт міститься в плані реструктуризації НАК "Нафтогаз України", затвердженому постановою Кабміну №496 від 1 липня 2016 року.

За рішенням уряду в термін до 1 жовтня 2016 року на новому підприємстві має бути впроваджено належну структуру управління, розроблено із залученням експертів Енергетичного співтовариства перелік активів, необхідних для ефективної роботи підприємства.

Згідно з документом, майно, використовуване "Укртрансгазом" для транспортування газу, має бути передано "Магістральним газопроводам України" протягом 30 днів із моменту набуття чинності остаточного рішення Стокгольмського арбітражу у спорі між "Нафтогазом України" і російським "Газпромом".

За рішенням уряду, Мінекономрозвитку та Міненерговугілля до 1 січня 2017 року мають підготувати проект плану дій із корпоративного управління оператором підземних сховищ газу (ПСГ). А проект рішення про створення ПАТ "Підземні газові сховища України" в структурі Міненерговугілля має бути подано до Кабміну до 1 березня 2017 року.

Як зазначено в постанові Кабміну №496, ПАТ "ПСГ України" має отримати активи протягом 30 днів із дати ухвалення такого рішення урядом, але не раніше набуття чинності рішення Стокгольмського арбітражу.

Крім того, Кабмін рекомендував "Нафтогазу України" у термін до 1 жовтня 2016 року створити в "Укртрансгазі" наглядову раду у складі п'яти осіб (трьох з них призначатиме НАК, ще двох – Комітет із призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА