16:45 30.09.2016

Гуг сподівається на виконання рамкової угоди щодо трьох ділянок лінії фронту на Донбасі

3 хв читати
Гуг сподівається на виконання рамкової угоди щодо трьох ділянок лінії фронту на Донбасі

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Гуг вважає, що є надія на реалізацію рамкової рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів на трьох ділянках лінії розмежування на Донбасі.

"Рамкова угода передбачає, що у сторін є 13 днів для виконання цього документа на перших трьох ділянках. Незважаючи на випадки невиконання зобов'язань, зафіксовані минулого тижня, ми спостерігали деякі ознаки того, що сторони усвідомлюють необхідність діяти. Представники так званої "ЛНР" прибрали деякі бетонні огорожі в районі Золотого і Первомайська, також в цьому районі були зафіксовані певні роботи з розмінування, які проводилися групою Збройних сил України ", - сказав він на брифінгу в п'ятницю в Києві.

О.Гуг зазначив, що ці невеликі кроки свідчать про розуміння сторонами, що для роботи цієї угоди всі її положення слід виконати. "Я вважаю, що є явна готовність на найвищому рівні зробити так, щоб у цієї угоди були відчутні результати. Зрештою, лідери обох сторін підписали цю угоду", - підкреслив він.

Він повідомив, то СММ ОБСЄ отримала вихідну інформацію від сторін, передбачену угодою, і тепер їх декларована готовність має виявлятися на практиці. "Повинні бути чіткі накази і комунікація на всіх рівнях, а СЦКК має бути рушійною силою цього процесу. Він має використовувати більш практичний підхід до проведення розмінування та надання гарантій безпеки СММ. І це має статися вже сьогодні, це не може чекати того моменту, коли буде завершено розведення сил і засобів. На тому етапі присутність збройних сил і формувань на ділянках розведення буде вважатися порушенням ", - пояснив О.Гуг.

Перший заступник голови СММ ОБСЄ вказав, що при забезпеченні доступу СММ ОБСЄ до обумовлених в угоді ділянок спостерігачі зможуть провести верифікацію, завдяки чому, на його думку, стане можливим встановлення довіри, що дасть змогу почати складний процес розведення сил і засобів. "І не тільки на цих трьох ділянках, а й згодом по всій лінії зіткнення", - сподівається він.

При цьому О.Гуг заявив, що на всіх трьох ділянках розведення з моменту підписання рамкової угоди 21 вересня СММ ОБСЄ фіксує постійне порушення Мінських домовленостей і порушення самого Рамкового рішення, відсутній доступ або в кращому випадку дуже обмежений доступ.

Заступник голови СММ ОБСЄ усвідомлює, що автори рамкової угоди не були наївними і очікували, що будуть певні проблеми. "І Спільний центр контролю і координації повинен сприяти оперативному реагуванню на перешкоджання проведенню моніторингу та верифікації СММ ОБСЄ. У понеділок у Соледарі українські та російські генерали в СЦКК запевнили мене, що центр буде діяти спільно для безпечного доступу СММ ОБСЄ, а також що роботи з розмінування будуть проведені. Але побачена на місці картина була інакшою", - зазначив він.

О.Гуг розповів, що у вівторок у Петровському, коли спостерігачі місії помітили протипіхотні міни, на місці не було жодного представника російської сторони в СЦКК. "Наступного дня в Петровському офіцери Збройних сил України і РФ в СЦКК заявили, що у них не було ніяких інструкцій щодо взаємодії і спілкування один з одним. Ніхто з них не зробив нічого для забезпечення доступу СММ до цієї ділянки і проведення робіт з розмінування", - вказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА