10:57 03.10.2016

Адвокат Сущенка заперечує його причетність до збирання інформації про діяльність збройних сил РФ

3 хв читати
Адвокат Сущенка заперечує його причетність до збирання інформації про діяльність збройних сил РФ

Захист затриманого в Москві за обвинуваченням у шпигунстві громадянина України Романа Сущенка заперечує його причетність до шпигунської діяльності.

"Сущенко працював у Парижі як кореспондент "Укрінформу", він завжди займався журналістикою. Звідки могли з'явитися такі обвинувачення - мені незрозуміло", - сказав "Інтерфаксу" в понеділок адвокат Р.Сущенка Марк Фейгін.

За його словами, до Росії, де його клієнта було затримано, він приїхав із приватним візитом. "Зі мною після затримання зв'язалася дружина Сущенка і просила представляти його інтереси. Нині він перебуває в СІЗО "Лефортово" і, найімовірніше, вже заарештований, я намагатимуся туди потрапити", - сказав адвокат.

У свою чергу Українське національне інформаційне агентство "Укрінформ" називає затримання в Москві власного кореспондента у Франції Р.Сущенка провокацією.

"Укрінформ" глибоко обурений затриманням у Москві в п'ятницю, 30 вересня, нашого власного кореспондента Романа Сущенка і появою в російських ЗМІ інформації щодо звинувачень його у "шпигунстві". "Укрінформ" вважає затримання Сущенка, який працює в нашому агентстві з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року, спланованою провокацією", - йдеться в заяві агентства.

За даними агентства, на момент затримання Р.Сущенко перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях. Він був затриманий у Москві в день прибуття і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому - ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи.

Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише вранці 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. "При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова "затримали", - йдеться в документі.

Після цього А.Сущенко зателефонувала на гарячу лінію Посольства України в РФ, а потім направила посольству офіційну заяву про зникнення чоловіка.

У ніч на понеділок, 3 жовтня, "Укрінформ" і дружина Р.Сущенка не мали ніякої офіційної інформації від російської сторони про його місцезнаходження, його телефон увімкнутий на автовідповідач. Про звинувачення Романа "в шпигунстві" "Укрінформ" і його дружина дізналися з повідомлень російських ЗМІ.

Що стосується захисту Р.Сущенка, то "Укрінформ" і дружина журналіста уклали угоду з адвокатом Марком Фейгіним. За даними російських ЗМІ, Романа утримують в СІЗО "Лефортово".

"Укрінформ" заявляє, що всі звинувачення "в шпигунстві" на адресу Романа Сущенка, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею "нормандського формату", можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку РФ щодо українських громадян. "Укрінформ" звертається із закликом до журналістської спільноти стати на захист нашого колеги, а також по допомогу до міжнародних правозахисних організацій, дипломатичних установ України та іноземних держав - сприяти у звільненні Романа", - йдеться в заяві.

Як повідомили "Інтерфаксу" в понеділок у Центрі зв’язків із громадськістю ФСБ Росії, " в Москві під час проведення шпигунської акції затримано кадрового працівника Головного управління розвідки Міністерства оборони України полковника Роман Сущенка". Там зазначили, що громадянин України "цілеспрямовано збирав зведення про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії РФ, що становлять державну таємницю і витік яких за рубіж міг завдати шкоди обороноздатності держави".

ФСБ Росії порушило кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 276 КК РФ (шпигунство), триває слідство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА