17:48 04.10.2016

Перехід на страхову медицину в Україні розпочнеться в 2017 р. і триватиме до 2020 р.

3 хв читати
Перехід на страхову медицину в Україні розпочнеться в 2017 р. і триватиме до 2020 р.

Перехід на страхову медицину розпочнеться в 2017 році і триватиме до 2020 року, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я з посиланням на заступника міністра Павла Ковтонюка.

"Переведення системи охорони здоров’я на страхову модель розпочнеться вже у 2017 році і триватиме три роки. Трансформація стартує з запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров’я (поліклініки, амбулаторії)", - наведено в повідомленні слова П.Ковтонюка.

Він наголосив, що впровадження страхової медицини супроводжуватиметься мінімальними змінами в законодавстві.

"За минулі 25 років було розроблено 21 законопроект про запровадження страхової медицини. Багато з них передбачали створення великих бюрократичних структур чи переспрямування бюджетних потоків в чиїсь кишені. Мета нашої команди - почати запускати страхову модель медицини на практиці вже у 2017 році, і ми знайшли спосіб зробити це з мінімальними і зрозумілими всім змінами в законодавстві", - сказав він.

П.Ковтонюк наголосив, що у рамках реформи "українці зможуть вільно обирати сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей та підписувати з ним прямі угоди з чітко прописаним обсягом послуг, гарантованих і оплачених державою".

"У випадку якщо пацієнта не задовольняє сімейний лікар, він зможе його поміняти. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн. Прив'язка до місця проживання скасовується", - пояснюється в повідомленні прес-служби.

При цьому лікарі первинної ланки зможуть обрати будь-яку організаційну форму роботи - ФОП, поліклініки, амбулаторії. Робота буде оплачуватися за нормативами залежно від кількості укладених лікарем угод і дотримання медичних протоколів лікування та діагностики.

Крім того, у рамках реформи МОЗ обіцяє прискорити процедуру ліцензування медичних практик, спростити та гармонізувати з європейським законодавством ДБН та СанПіНи (санітарні правила і нормативи) для відкриття медичних практик.

МОЗ уже в 2017 році має намір скасувати паперову звітність для лікарів первинної ланки.

"Ключова функція сімейного лікаря — підтримувати здоров’я своїх пацієнтів. Будь-яка інша робота буде мінімізована. У випадку якщо сімейний лікар вирішить розпочати приватну практику, оплата буде надходити на його рахунок напряму, оминаючи посередників. Це дозволить створити просту, прозору і зрозумілу для всіх систему", - зазначив П.Ковтонюк.

Технічним оператором перерахування бюджетних коштів стане страхове агентство, яке здійснюватиме документообіг із лікарями.

Реформа не передбачає введення нових податків або страхових внесків.

"Українці і так сплачують податки. Наше завдання - забезпечити їх прозоре та ефективне використання. Кожен громадянин України, незалежно від місця проживання та достатку, повинен мати доступ до сімейного лікаря, а громади не повинні відправляти "гінців" до Києва для вимолювання додаткових бюджетів. Логіка дуже проста: ви обираєте лікаря - ми йому платимо", - наголосив П.Ковтонюк.

Тактику впровадження реформи буде оприлюднено на сайті МОЗ. Також буде створено національний рейтинг проведення реформи в регіонах і детальні методичні матеріали, які роз'яснюють роль лікарів, пацієнтів і місцевих адміністрацій.

Крім того, в 2017 році буде запущено підготовку до реформування госпітальної ланки системи охорони здоров'я, розширення автономії медичних закладів, їх переведення на глобальний бюджет та оплату за результат, спрощення доступу до фінансування та інвестицій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА