16:19 07.10.2016

Виведення капіталу з України перейшло з імпорту на експорт

2 хв читати
Виведення капіталу з України перейшло з імпорту на експорт

Операції з виведення капіталу з України, які раніше оформлювалися через імпорт, тепер переорієнтувалися на використання експортних угод, повідомив заступник глави Національного банку України (НБУ) Олег Чурій.

"Якщо говорити про виведення капіталу через експорт, то ми бачимо зростання потенційно ризикових операцій. Ймовірно, це пов'язане з тим, що виведення капіталу, що відбувається через імпорт, зараз переорієнтовується на експортні операції, які банківська система контролює постфактум і не може зупинити", - сказав він в інтерв'ю тижневику "Фокус".

За його словами, використовуються стандартні схеми: українська компанія купує зерно, постачає його офшорній компанії та перепродує, але в Україну валюта не повертається.

При цьому він зазначив, що фіксується чітка тенденція зниження фіктивних імпортних операцій: рівень відмов за імпортними угодами на рівні НБУ - лише близько 1%.

Заступник голови НБУ також повідомив, що щоденна покупка валюти для виплати дивідендів не перевищує $5 млн, що цілком у рамках очікувань центрального банку.

Крім того, О.Чурій допустив подальше пом'якшення антикризових обмежень, введених Нацбанком.

"Як мінімум всі зроблені нами послаблення будуть продовжені. Якщо побачимо позитивні тенденції на валютному ринку, подумаємо про пом'якшення інших заходів ... Серед заходів, які ми потенційно можемо пом'якшити найближчим часом, - продовження термінів повернення валютної виручки експортерів та підвищення лімітів купівлі валюти банками на міжбанку ", - зазначив він.

Заступник голови центробанку також висловив думку, що на руках у населення, в кращому випадку, залишається лише пара десятків мільярдів доларів.

"Хтось каже, що у населення на руках $70 млрд. Але це виглядає абсолютно необгрунтовано. Якщо подивитися на обсяг доларової готівки в світі, то це всього $1,5 трлн, з яких половина - за межами США. Твердження про те, що Україна займає 10% світового обороту, не витримує ніякої критики - у нас дуже маленька економіка", - пояснив чиновник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА