18:35 20.10.2016

Україна з високою ймовірністю може відмовитися від виконання умов МВФ - думка

2 хв читати

Влада України з високою ймовірністю може відмовитися від виконання умов Міжнародного валютного фонду (МВФ), закріплених у меморандумі про співпрацю, вважає співзасновник і керуючий партнер інвесткомпанії FinPoint Investment Advisors Сергій Будкін.

"Ми отримали третій транш МВФ, і це добре. Але я боюся, що найближчим часом до наших політиків прийде усвідомлення того, що зобов'язання, які були взяті для отримання наступного кредитного транша, настільки великі та нездійснимі в поточній ситуації, що вони відмовляться від їх виконання. Таким чином, історія з третім траншем може повторитися. Третій транш - це рекордний кредит, який коли-небудь був залучений від МВФ", - сказав він на українському банківському форумі CIS Bankers, що відбувається в Києві 20-21 жовтня.

Крім того, за словами С.Будкін, до такого рішення підштовхує сприятлива кон'юнктура на міжнародному ринку капіталу. "Гроші на ринку зараз украй дешеві: Аргентина розмістила 30-річні єврооблігації під 4% річних, незважаючи на всю історію серійного дефолту. Це свідчить про те, що в Україні може запанувати прагнення залучати фінансування не від МВФ, а на публічних ринках", - сказав експерт.

За оцінками С.Будкіна, сама ідея диверсифікації джерел фінансування не є поганою, але лише якщо вона не буде націлена на повну заміну співпраці з фондом.

"МВФ і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) можуть втратити свій статус важеля, який може чинити якийсь вплив на нашу політику. Я вважаю це поганим. Я далеко не завжди згоден із тим, що вони роблять (МВФ і ЄБРР - ІФ), що їхні рецепти правильні, але, на жаль, інший бік медалі ще гірший", - сказав він.

Негатив від припинення співпраці з МВФ, за словами С.Будкіна, зокрема може реалізуватися у бюджетному процесі, який в Україні сильно політизований. "Якщо влада України прийме рішення не звертати уваги на зобов'язання МВФ, бюджет приймуть такий, що наступного року інфляційні тиски на гривню виявляться дуже великими", - вважає експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА