17:23 21.10.2016

"Укренерго" планує подавати позов щодо своїх кримських активів проти новоутвореного "Крименерго"

2 хв читати
"Укренерго" планує подавати позов щодо своїх кримських активів проти новоутвореного "Крименерго"

Держпідприємство "НЕК "Укренерго" планує подавати позов до міжнародного суду з вимогою відшкодувати збитки, заподіяні незаконним захопленням його активів унаслідок анексії Криму, проти новоутвореного "Крименерго", повідомив виконувач обов'язків директора компанії Всеволод Ковальчук.

"Ми не до держави Росія позиватимемося, а до конкретних юридичних осіб, які зараз користуються нашим майном, тобто до "Крименерго". Вони експропріювали "Крименерго", яке експлуатує розподільні мережі, та Кримську електроенергетичну систему, яка експлуатувала наші магістральні мережі. Об'єднали їх в одне підприємство, додавши туди частково експропрійовану приватну генерацію, і зробили з цього єдине підприємство", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Підприємство начебто кримське, але як юридична особа зареєстроване за законами РФ. Усіма реєстрами Фонду державного майна підтверджено, що це майно України, а користуються ним окупанти. Ми не отримуємо грошей, ми не отримуємо амортизації, ми не отримуємо прибутку від експлуатації, тому маємо повне право претендувати на компенсацію. Питання не в тому, який правовий статус Криму і що собі на цю тему думає Росія, а в тому, що юридична особа РФ під прикриттям російської армії забрала наше майно і на ньому заробляє гроші. Суть позову буде приблизно в цьому, а не в політиці", - додав В.Ковальчук.

За його словами, НЕК нині перебуває в процесі вибору найбільш вдалої схеми роботи, проводить консультації з великою кількістю кваліфікованих юридичних компаній з досвідом роботи в міжнародних судах.

"Вони усі різні, у них у всіх різний специфічний досвід, у них різна тарифна політика, тому ми зараз зробимо деякий "мікс" з їхніх пропозицій, оголосимо тендер, оберемо консультанта на перший етап, тобто на підготовку, а не на представлення інтересів. У рамках цього першого етапу буде визначено суть позову, суми, які ми вважаємо доведеними до відшкодування. Коли будуть виписані усі необхідні бази, ми прийматимемо рішення далі, вже щодо стратегії самого судового процесу", - зазначив голова "Укренерго".

Як повідомлялося, новоутворене "Крименерго" працює в статусі державного унітарного підприємства. До анексії РФ Криму компанія називалася "ДТЕК Крименерго" і входила до енергохолдингу "ДТЕК" Ріната Ахметова.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, яке перебуває в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА