18:28 25.10.2016

Вартість життя українця в середньому оцінюють на рівні $219 тис.

3 хв читати

Вартість життя українця в середньому оцінюють на рівні $219 тис. на підставі статистики стосовно загиблих у дорожньо-транспортних пригодах (ДТП) за 2015 рік, свідчать результати національного дослідження оцінки вартості життя і сукупних збитків держави від наслідків ДТП, презентовані в Києві у вівторок.

При цьому, згідно з оцінкою, що враховує лише офіційні дані щодо збитків держави від ДТП, вартість життя становить $79 тис. (1,7 млн грн) за оцінкою, що враховує збитки держави і домашніх господарств, - $177 тис. (3,9 млн грн), за узагальненою оцінкою соціально-економічних збитків валовим методом на підставі всіх наявних даних, - $400 тис. (10,5 млн грн).

"У нас дуже велика тіньова економіка і саме це дуже спотворює дані. Насправді, цифра могла б бути ще більшою, якби у нас було більше статистичної інформації і більше економіки було виведено з тіні", – пояснила глава проекту Traffic Challenge Ольга Дробишева.

За результатами дослідження, середній загальний економічний збиток від ДТП в Україні становить 27,3 млрд грн ($1,25 млрд, або 1,45% ВВП країни). При цьому збиток держави – 10,6 млрд грн ($485 млн або 0,53%), збиток держави і домашніх господарств - 26 млрд грн ($1,2 млрд або 1,32%), валовий соціально-економічний збиток – 45 млрд грн ($2,07 млрд, або 2,5%).

Згідно з практикою страхових компаній, в обов'язковому страхуванні автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ) на відшкодування моральної шкоди потерпілим у ДТП припадає лише 5% загальної суми страхового відшкодування.

"Життя і здоров'я" сьогодні відшкодовується лише близько 5%, все інше – це матеріальний збиток. Має бути все навпаки", - констатував президент Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Олександр Філонюк.

Як пояснила голова правління СК "Граве Україна" Наталія Базилевська, страховики не виплачують відшкодування за шкоду життю у разі ДТП у зв'язку з тим, що такі події призводять до кримінальної відповідальності, їх винуватців, намагаючись уникнути можливих кримінальних процесів, погоджують з потерпілою стороною всі моменти щодо відшкодування у "нестатистичному порядку".

Вона також зазначила, що в ЄС сума відповідальності за життя становить мінімум EUR2 млн, а в розвинених країнах досягає EUR15 млн.

У свою чергу О. Філонюк наголосив, що поступове збільшення лімітів відповідальності щодо ОСЦПВ в Україні до рівня EUR1 млн можливе мінімум до 2025 року. Зараз активи і резерви українських страховиків не досягли рівня, що дозволяє здійснювати відшкодування на рівні СК країн ЄС.

Крім того, правозахисник Володимир Караваєв звернув увагу на те, що українські страховики не вкладають свої кошти в підвищення безпеки на дорогах, посилаючись на те, що вони не зацікавлені в цьому. І це в той час як у всьому світі СК керуються формулою: що менше ДТП, то більше прибутку.

За статистикою за 2015 рік, 14% смертей в Україні сталися внаслідок ДТП. У 17% всіх зафіксованих ДТП були потерпілі, з них 12% померли і 88% були травмовані.

Найбільше унаслідок ДТП помирають люди працездатного віку – від 20 до 45 років. При цьому чоловіків помирає учетверо більше, ніж жінок, травмується - у 19 разів більше.

Дослідження вперше в Україні ініціювала Національна програма із запобігання дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді "Traffic Challenge". Проект "Traffic Challenge" здійснюється за ініціативою благодійного фонду "Демократичний розвиток" та за підтримці зокрема МОЗ, Міносвіти, МВС у рамках Десятиліття дій із гарантування безпеки дорожнього руху, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН.

Як повідомлялося, розміри страхових сум по ОСАГО в лютому поточного року було збільшено вдвічі – до 200 тис. грн за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю потерпілих у ДТП і до 100 тис. грн за шкоду, заподіяну їх майну.

Директива 2009/103/ЄС європейського парламенту про необхідність суттєвого підвищення лімітів відповідальності за договорами ОСАГО передбачає в разі шкоди, заподіяної життю та здоров'ю - EUR1 млн на одного потерпілого або EUR5 млн на одну страхову подію, незалежно від кількості потерпілих. У разі майнової шкоди - EUR1 млн на одну страхову подію, незалежно від кількості потерпілих.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у госпіталі Харкова відвідав військовослужбовців, які дістали поранення, й відзначив їх держнагородами

Міносвіти запрошує учнів 8-11 класів на онлайн-урок з кібергігієни

Шістьох шахтарів поранено в Донецькій області внаслідок удару РФ по державній шахті - Міненерго

Зеленський провів засідання Ставки у Харкові, заявив про контрольовану загалом ситуацію в регіоні

Окупанти беруть мирних жителів Вовчанська в полон - МВС

Голова Військового комітету НАТО: Україна показала світові, що здатна домогтися безпрецедентних успіхів на полі бою; все, що їм потрібно, - наша допомога

В Україні до вихідних потеплішає, місцями пройдуть невеликі дощі

JYSK відкрив новий магазин у Київській області

На українсько-польському кордоні спостерігається збільшення транспортного потоку - Держприкордонслужба

Сили оборони зірвали спроби ворога вклинитися вглиб Вовчанська - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА