12:34 26.10.2016

Кабмін схвалив пілотний проект СМС-інформування власників нерухомого майна

2 хв читати
Кабмін схвалив пілотний проект СМС-інформування власників нерухомого майна

Кабінет Міністрів України схвалив проведення пілотного проекту з СМС-інформування громадян про зміни у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду в середу.

"Сьогодні ми пропонуємо прийняти лише у форматі пілотного проекту, але після підписання закону це буде повноцінна система інформування власників нерухомого майна про будь-які зміни в реєстрі", - повідомив міністр юстиції України Павло Петренко на засіданні Кабміну.

Він пояснив, що схвалення проекту необхідне для імплементації ухваленого Верховною Радою законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно і захист прав власності" (№5067), який чекає на підпис президента.

"Одна з новацій, яку ми вписали в закон, окрім жорсткої кримінальної відповідальності рейдерів і зацікавлених осіб до восьми років ув'язнення зі спецконфіскацією у разі посягання на власність підприємців, - низка механізмів, комфортних для власників нерухомого майна і бізнесу щодо інформування про будь-які зміни в реєстрі через СМС та Інтернет", - сказав П.Петренко.

За його словами, для участі в пілотному проекті власник нерухомого майна має отримати свій реєстраційний номер, зареєструватися в системі, відкривши власний кабінет, і поставити майно на відповідний контроль, зазначивши номер мобільного телефону.

"Після чого власник майна отримуватиме миттєве повідомлення про будь-які зміни в реєстрі або входження до нього будь-якої особи, яка ним цікавиться", - зазначив міністр.

Він також повідомив, що наступні три тижні система працюватиме в тестовому режимі, проте після набуття чинності законом проект стане загальнонаціональним.

Як повідомлялося, депутати Верховної Ради 6 жовтня 2016 року прийняли законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно і захист прав власності" (№5067) за основу і в цілому.

Закон, зокрема, пропонує надати право Мін’юсту здійснювати моніторинг реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Крім того, передбачається обов'язкове використання держреєстраторами відомостей Державного земельного кадастру та Єдиного реєстру документів, які надають право на виконання підготовчих і будівельних робіт.

Передбачене законопроектом обов'язкове повідомлення держреєстратором власника об'єкта нерухомого майна, щодо якого подано заяву про проведення реєстраційних дій, дасть змогу протидіяти рейдерським захопленням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА