17:35 26.10.2016

МОЗ України має намір провести реформу з мінімальним потрясінням для медиків

2 хв читати
МОЗ України має намір провести реформу з мінімальним потрясінням для медиків

Міністерство охорони здоров'я України має намір провести реформу системи фінансування первинної ланки медичної допомоги з мінімальним потрясінням для медиків, заявив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Сьогодні ми найменше хочемо завдати незручностей лікарям, які раніше неодноразово ставали жертвами спроб реформувати охорону здоров'я. У нас є чітке побажання від прем'єр-міністра: без різких рухів, максимальна комунікація і максимально плавно. Це буде непросто, але ми робитимемо все, щоб це було максимально плавно", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.

За словами заступника міністра, перехід на нову модель фінансування почнеться з другої половини року.

П. Ковтонюк також зазначив, що пропонована МОЗ модель фінансування передбачає, зокрема, укладення угоди між пацієнтом і лікарем.

"Це буде свого роду договір про наміри лікуватися саме у цього лікаря з переліком зобов'язань обох сторін. Лікар може працювати в поліклініці, при цьому гроші на ведення цього пацієнта отримуватиме поліклініка. Але лікар, з яким пацієнт уклав договір, - це вільна людина, яка обирає місце своєї роботи. І він може обирати можливість працювати в поліклініці, якщо домовиться про умови з головним лікарем або, якщо його не влаштує рівень оплати, може відкрити приватну практику. Так ми бачимо цю систему", - пояснив він.

Заступник міністра також повідомив, що, згідно з планами відомства, з початку 2017 року пацієнти обиратимуть своїх лікарів.

Як наголосив П. Ковтонюк, для впровадження цієї системи, коли "гроші ходять за пацієнтом", не знадобиться внесення змін до законів: досить буде прийняття постанови уряду про створення Національної служби здоров'я, що виконуватиме роль єдиного національного замовника медичних послуг.

Як повідомлялося, в Україні перехід на страхову медицину почнеться в 2017 році і триватиме до 2020 року. Трансформація стартує із запуску сімейної медицини європейського зразка на базі первинної ланки української системи охорони здоров'я.

Раніше МОЗ ініціював створення Національної служби здоров'я - єдиного національного замовника медичних послуг. Зокрема, служба розпоряджатиметься державними коштами, призначеними для покриття витрат на страхування всіх громадян України в рамках державного гарантованого пакета медичної допомоги. Згідно з ініціативами відомства, фінансування системи здійснюватиметься за рахунок загального податку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА