13:30 01.11.2016

Нові правила ЄК щодо трубопроводу OPAL підвищать прозорість доступу

2 хв читати
Нові правила ЄК щодо трубопроводу OPAL підвищать прозорість доступу

Представництво Європейського Союзу в Україні заявляє, що рішення Європейської комісії про зміну правил використання трубопроводу OPAL підвищить прозорість доступу до нього, а російський "Газпром" і раніше, за певних умов, міг використовувати до 100% його потужностей.

"Комісія в своєму рішенні виклала додаткові умови, які значно суворіші, ніж початкові пропоновані німецьким регулятором. Ці умови забезпечують значно ширший доступ третім особам за кількістю і якістю, а також суворий нагляд з метою забезпечення ефективного доступу третіх сторін. Газпром має забезпечити доступ третіх сторін шляхом надання потужностей потоку. 50% потужностей OPAL буде регулюватися. Це означає, що ці потужності повинні бути виділені прозоро і недискримінаційно, із застосуванням повного набору положень, відповідно до законодавства ЄС. Це допоможе значно підвищити прозорість використання трубопроводу OPAL і забезпечить переваги для ефективної роботи на ринку, наприклад, у контексті забезпечення реверсу в Україну і безпеку постачання", - сказано в коментарі прес-служби представництва ЄС в Україні, текст якого надійшов до агентства "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Європейські дипломати зазначають, що до цього рішення "Газпром" уже мав можливість, за певних умов, використовувати до 100% потужностей трубопроводу.

"Український маршрут досі є головним для європейської безпеки поставок, а потужностей Nord Stream, які наразі не використовуються, недостатньо, щоб замінити значні обсяги, які споживачі ЄС отримують через Україну", - сказано в коментарі.

Згідно з ним, незалежно від цього питання, ЄС продовжує свої зусилля з підтримки України в реформі енергоринку та забезпеченні того, щоб Україна продовжувала бути ключовим маршрутом транзиту в ЄС також за допомогою тристоронні газових переговорів з Росією.

OPAL об'єднує Nord Stream з газотранспортною системою Центральної та Західної Європи. Ним доставлений з Росії по дну Балтійського моря газ постачається далі через Німеччину до кордону Чехії.

Оскільки "Газпром" є співвласником газопроводу OPAL, він підпадає під дію Третього енергопакета, ухваленого Євросоюзом 2009 року, й не дозволяє постачальникам газу домінувати на ринку.

Зараз "Газпрому" дозволено використовувати лише половину пропускної здатності лінії. Збільшення цієї норми мало б велике значення для подальшого транспортування вглиб материка газу з планованого трубопроводу Nord Stream 2.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА