16:48 01.11.2016

Україна обіцяє погасити заборгованість за ЯП у 2016 р., ТВЕЛ має намір повністю виконати поставки

2 хв читати
Україна обіцяє погасити заборгованість за ЯП у 2016 р., ТВЕЛ має намір повністю виконати поставки

Україна має заборгованість перед Росією за постачання ядерного палива для АЕС, але обіцяє її погасити її до кінця року, повідомив в інтерв'ю "Інтерфаксу" старший віце-президент з комерції та міжнародного співробітництва компанії Олег Григор'єв.

ТВЕЛ " планує повністю виконати програму поставок палива до України.

За словами топ-менеджера, поставки палива до України за програмою 2016 року здійснюються згідно з контрактом. Паливна компанія повністю виконує зобов'язання. На поточний рік законтрактовано 12 партій ядерного палива.

"Що стосується оплати, то в поточному році в українського НАЕК "Енергоатом" були проблеми зі здійсненням платежів, до кінця це питання досі не врегульовано. До теперішнього часу "Енергоатом" не сплатив всі постачання до кінця року, є заборгованість, яку українська сторона обіцяє погасити орієнтовно протягом місяця-півтора. Ми проводимо діалог з нашими українськими партнерами і, незважаючи ні на що, розраховуємо всю програму поставок до кінця року виконати на 100%", - сказав О. Григор'єв.

Щодо поставок на 2017 року говорити наразі передчасно, оскільки остаточні документи поки що не підписані, сказав топ-менеджер.

"У ТВЕЛ і "Енергоатому" підписано контракт на постачання палива для всіх українських енергоблоків до кінця строку їх експлуатації, і ми розраховуємо, що цей контракт неухильно виконуватимуть", - зазначив О. Григор'єв пояснивши, що контрактні документи на кожен рік підписуються окремо із зазначенням номенклатури палива, що постачається, графіка поставок, розрахунку ціни і т. п.

Як повідомлялося, Україна в січні-серпні 2016 року закупила ядерне паливо на загальну суму майже $325 млн. За даними Державної служби статистики, за цей період для українських АЕС було закуплено паливо російського виробництва на $224,288 млн і шведського виробництва - на $100,6 млн. Таким чином, частка закупівель Україною ядерного палива за вісім місяців у ТВЕЛ в грошовому еквіваленті становила 69%, у Westinghouse (Швеція) - 31%. У вересні закупівля ядерного палива була здійснена на $77,32 млн, зокрема в РФ - на $43,790 млн, у Швеції - на $33,531 млн.

Україна в 2015 році закупила ядерне паливо на загальну суму $643,57 млн, зокрема російського виробництва на $610,883 млн, шведського - на $32,688 млн.

Оператором усіх чотирьох АЕС України є держпідприємство "НАЕК "Енергоатом", яке закуповує свіже ядерне паливо за контрактами з паливною компанією "ТВЕЛ" і Westinghouse Electric Sweden AB. "Енергоатом" експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА