14:11 03.11.2016

USAID розробить спосіб моніторингу результатів держпрограми "теплих кредитів" до кінця року

3 хв читати

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) має намір до кінця 2016 року розробити методологію моніторингу результатів застосування державної програми часткової компенсації вартості кредитів на термомодернізацію та підвищення енергоефективності в житловому секторі України (програма "теплих кредитів").

"До кінця цього року ми зможемо надати Державному агентству з енергоефективності та енергозбереження методологію оцінки ефективності програми ("теплих кредитів" – ІФ). Я вважаю, що ця методологія є основою для оцінки будь-якої програми кредитування енергоефективності у сфері житлової нерухомості та інших сферах...Вона надасть можливість розрахувати не лише витрати, але і те, скільки грошей повертається назад в економіку країни для її відновлення", – сказала керівник проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" Діана Корсакайте на VIII Міжнародному бізнес-форумі "Енергоефективність та відновлювана енергетика" у Києві 2 листопада.

За її даними, в результаті опитування представників організацій співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які скористалися програмою "теплих кредитів", було встановлено, що споживання енергоресурсів такими суб'єктами скорочувалася на 38-46% після впровадження енергоефективних заходів.

При цьому експерт наголосила, що при проведенні комплексної термомодернізації в багатоквартирних будинках в Україні економія енергоресурсів може досягати 60-77%.

За словами координатора житлово-комунальних програм громадської організації "Опора" Тетяна Бойко, станом на початок листопада 2016 року уряд України ще не продовжив дію держпрограми "теплих кредитів" на 2017 рік, а в проекті державного бюджету на 2017 рік не було передбачено фінансування цієї програми.

Водночас голова ради голів ОСББ м. Луцьк Роман Бондарук вказав на необхідність розширення дії держпрограми шляхом внесення до неї комерційних банків. За його словами, це могло б знизити процентні ставки за кредитами, зробивши програму більш доступною для ОСББ для проведення комплексної термомодернізації будівель.

"Якщо сьогодні Укргазбанк кредитує ОСББ під 24%, то, наприклад, Кредобанк пропонує вже під 18%. 6% – це дуже велика цифра, якщо ми говоримо про повну модернізацію будинку, де суми становлять від 2 млн грн. Це дуже суттєва різниця в грошах", – сказав Р. Бондарук.

На його думку, можливість користуватися держпрограмою часткової компенсації кредитів на енергомодернізацію житла необхідно також надати компаніям, що управляють багатоквартирними житловими будинками, та енергосервісним компаніям.

Згідно з даними Держенергоефективності, з початку дії програми "теплих кредитів" в 2014 році до кінця жовтня 2016 року її учасниками стали понад 180 тис. сімей, загальна сума залучених кредитних коштів становила понад 2,5 млрд грн. Зокрема держпрограмою скористалися 452 ОСББ, які взяли кредитів на 57 млн грн.

Як повідомлялося з посиланням на Держенергоефективності, з початку 2016 року до 30 вересня фізособам-учасникам відповідної держпрограми компенсації були перераховані на суму 529,73 млн грн, а з початку дії програми в 2014 році розмір виплачених компенсацій для них становив 784,72 млн грн.

Учасниками зазначеної держпрограми станом на початок листопада 2016 року з боку банківських установ виступають державні Ощадбанк і Укрексімбанк, а також підконтрольний уряду Укргазбанк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА