18:20 03.11.2016

Біометричні паспорти тепер можна буде отримати у разі втрати старого паспорта, зміни фото та прізвища

2 хв читати
Біометричні паспорти тепер можна буде отримати у разі втрати старого паспорта, зміни фото та прізвища

Із листопада відділення Державної міграційної служби приймають заяви на оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки не лише від тих, кому виповнюється 16 років, а й від низки категорій дорослих громадян, повідомив департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ України.

Як повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, поміняти паперовий паспорт на ID-картку тепер зможуть ті, кому виповнюється 25 і 45 років, замість вклеювання нової фотографії в старий паспорт, хто офіційно змінив прізвище, а також ті, хто втратив паспорт через крадіжку та в разі його загублення або псування.

За словами міністра, повний перехід на ID-паспорт відбудеться протягом чотирьох років.

"Немає необхідності терміново звертатися до відділень ДМС. Усі громадяни матимуть можливість прийти і поміняти документ спокійно, за мінімум часу і максимум сервісу. Просто почекайте запрошення - і ми потурбуємося про ваш комфорт", - зазначив А.Аваков.

Він також зауважив, що відтепер на ID-картку податковий номер наноситься не лише на електронний чіп, а й графічно. На чіп додалася інформація про місце реєстрації та місце проживання, сімейний стан, дітей та електронний цифровий підпис, відтак картка може бути змінена без оформлення нового документа.

Глава МВС зазначив, що вартість заміни коштуватиме 279 грн. У свою чергу перший паспорт громадянина України видається безкоштовно - зараз це громадяни, яким виповнюється 14 та 16 років.

"При цьому місцеві органи влади уповноважені частково або повністю звільняти певні категорії своїх жителів від оплати вартості послуги. Крім того, для оформлення ID не потрібно надавати фотографії, її зроблять прямо у відділенні ДМС безкоштовно", - розповів А.Аваков.

Як повідомлялося, 14 липня Верховна Рада прийняла зміни до законодавства, якими ввела біометричний паспорт громадянина України. Відповідний законопроект №3224 кілька разів виносили на голосування і в результаті його підтримали 226 народних депутатів.

Закон дозволяє замість старої паперової версії паспорта, який видавали з 16 років, отримати ID-картку, яку можна оформити, досягши 14 років.

На чіп ID-картки записується електронно-цифровий підпис (ЕЦП) громадянина. З її наявністю відкривається можливість електронного голосування, отримання адмінпослуг у режимі онлайн тощо. Нові паспорти мають якісний захист і від підробки, і від несанкціонованого використання, зокрема шахрайства.

Видавати паспорти почали Центри надання адмінпослуг (ЦНАП) і відділення Державної міграційної служби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА