19:39 03.11.2016

Виробники вакцин через побоювання щодо їх незатребуваності не квапляться завозити препарати в Україну - Супрун

3 хв читати

Виробники вакцин не квапляться завозити їх в Україну, побоюючись, що препарати не будуть затребувані.

Про це під час консультацій із громадськістю повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Києві в четвер.

"Виробники не хочуть привозити (вакцину від грипу - ІФ) в Україну тому, що вони бояться, що препарати лежатимуть в аптеках і ніхто не купуватиме їх. Якщо виробники і дистриб'ютори бачитимуть, що є потреба, вони більше завозитимуть в Україну", - сказав вона.

У.Супрун повідомила, що цього сезону виробники готові завезти в Україну лише 110 тис. вакцин.

"Минулого року в Україні використали лише 50 тис. доз. Ми не маємо впливу на те, коли дистриб'ютори і виробники привозять, і коли вони розпочинають процес реєстрації. За постачання відповідають приватні дистриб'ютори і виробники", - уточнила вона.

При цьому У.Супрун зазначила, що вакцини від грипу не закуповують за держпрограмами, в окремих випадках централізована закупівля таких вакцин здійснюється в областях або містах.

Крім того, вони наголосила, що дві вакцини від грипу були зареєстровані в Україні 12 і 14 жовтня. Одну з цих вакцин вже було поставлено в аптеки, проте в обмеженій кількості - 5 тис. доз, і нині вся викуплена.

"Друга вакцина сьогодні або завтра має пройти останню фазу перевірки, і сьогодні або завтра має бути випущена в обіг", - уточнила в. о. міністра охорони здоров'я.

Крім того, У.Супрун зазначила, що МОЗ готове звернутися до виробників вакцин із проханням про додаткові постачання вакцин від грипу.

Вона також наголосила, що держоргани - Державний експертний центр (ДЕЦ), Держлікслужба і МОЗ своєчасно провели всі необхідні процедури для дозволу обігу вакцин від грипу, а затримка з появою вакцин на ринку зумовлена діями фамкомпаній.

"Реєстрація - два тижні в ДЕЦ і два-три дні в Держлікслужбі, це процедури, які не можна скоротити, усе це було зроблено вчасно. Просто дуже пізно привезли вакцини на реєстрацію", - зазначила вона.

"Ми в МОЗ також чекаємо на вакцину (від грипу - ІФ), тому що ми записалися на вакцинацію", - додала У.Супрун.

У свою чергу, як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в медичному центрі "Добробут", вакцину від грипу, що включає штами 2016-2017 року, чекають 14-15 листопада.

Як повідомлялося, раніше опитані агентством "Інтерфакс-Україна" клініки констатували відсутність вакцини для профілактики грипу.

1 листопада лабораторія з контролю за якістю медичних препаратів ДЕЦ завершила перевірку двох вакцин проти грипу з оновленим штамовим складом, зокрема зміни до штамового складу були затверджені для імунобіологічних препаратів "Ваксігрип Спліт" та "ДжиСіФлю".

За інформацією Держлікслужби, будь-які перешкоди для ввезення вакцин від грипу на український ринок відсутні.

Раніше МОЗ чекало на появу вакцин від грипу до кінця жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА