20:40 08.11.2016

Стартував конкурс на посади суддів в оновленому Верховному Суді України

4 хв читати

У вівторок в Україні стартував конкурс на зайняття 120 посад суддів оновленого Верховного Суду, претендувати на членство в якому, згідно з чинним законодавством, можуть особи, які не мають досвіду роботи суддею.

Як розповів у вівторок на прес-конференції в Києві голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) Сергій Козьяков, конкурсна комісія 7 листопада ухвалила рішення про оголошення конкурсу на зайняття посад суддів Верховного Суду. Таким чином, як пояснив він, імплементуються зміни до Конституції України в частині правосуддя.

"У таких масштабах конкурс відбувається, можливо, вперше не лише в Європі, а й у світі... Конкурс має завершитися не пізніше за 30 березня. Конкурс оголошено на 120 посад до Верховного Суду", - сказав він.

За словами голови ВККС, фактично йдеться про чотири конкурси до чотирьох касаційних спеціалізованих судів, які входитимуть до структури Верховного Суду України після набуття чинності змінами до Основного закону країни в частині правосуддя.

С.Козьяков розповів, що комісія отримала погодження від Державної судової адміністрації та Вищої ради юстиції, в якому йдеться про те, що за підсумками конкурсу має бути визначено по 30 переможців на суддівські посади до кожної касації.

"Ми не знаємо, скільки кандидатів до нас прийде", - сказав С.Козьяков і звернувся до охочих брати участь у конкурсі з проханням ще до реєстрації претендентом поінформувати конкурсну комісію про свій намір, щоб у її членів було уявлення про кількість учасників для подальшої організації роботи.

Голова ВККС нагадав, що вперше в Україні на посади суддів Верховного Суду можуть претендувати не лише судді, а й особи, які раніше не обіймали таких посад зокрема.

С.Козьяков розповів, що за кілька днів розпочнеться прийом документів від претендентів на посаду, потім протягом кількох тижнів комісія проводитиме спеціальну перевірку. Також, за його словами, відбуватиметься оцінювання кваліфікації осіб, що подали документи.

"Іспит - анонімне письмове тестування, в якому буде 120 запитань... За кілька днів буде практичне завдання, в якому кандидату необхідно буде написати від руки проект рішення Верховного Суду на підставі запропонованої нами фабули", - сказав він.

Також, за словами голови ВККСУ, відбуватиметься тестування особистих морально-психологічних якостей кандидатів, зокрема співбесіда з психологом.

"Ще один момент, якого немає в європейській практиці, - це отримання (конкурсною комісією - ІФ) від громадської ради доброчесності інформації та висновків щодо кандидатів на посаду судді", - наголосив він.

Крім того, як повідомив С.Козьяков, важливим етапом стане дослідження досьє кандидата і співбесіда.

"На фініші буде формування рейтингу і визначення переможців конкурсу... Після нашого рішення щодо визначення переможців конкурсу ми передаємо матеріали до Вищої ради правосуддя. Сподіваємося, що Вища рада правосуддя швидко, але якісно обробить ці документи і внесе подання президенту для видання указу президента (щодо призначення на посади суддів Верховного Суду - ІФ)", - підсумував він

Як повідомлялося, 30 червня 2016 р. в Україні офіційно опубліковано ухвалений раніше і підписаний главою держави закон "Про внесення зміни до Конституції України (щодо правосуддя)". Відповідний закон №1401-VIII опубліковано в парламентській газеті "Голос України" №118, датованій середою, 29 червня 2016 року, яку агентство "Інтерфакс-Україна" отримало в розпорядження в четвер, 30 червня.

Згідно із Прикінцевими та перехідними положеннями цього документа, зміни до Конституції щодо правосуддя набувають чинності через три місяці з дня, що йде за днем публікації відповідного закону, тобто з 30 червня 2016 р. Водночас положення, яке стосується визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС), набуває чинності через три роки.

Окрім цього, 13 липня 2016 р. президент України Петро Порошенко підписав ухвалену парламентом раніше нову редакцію закону "Про судоустрій і статус суддів", який дасть змогу реалізувати положення ухвалених парламентом змін до Конституції держави в частині правосуддя у разі його підписання главою держави.

Згідно з цим законом, Верховний Суд здійснюватиме правосуддя як суд касаційної інстанції, а у випадках, визначених процесуальним законом, - як суд першої або апеляційної інстанції. До Верховного Суду входять не більш ніж 200 суддів, а в його складі діють Велика палата Верховного Суду, касаційні адміністративний, господарський, кримінальний, цивільний суди. У кожному касаційному суді створюються судові палати з розгляду окремих категорій справ з урахуванням спеціалізації судів.

Велика палата є постійним колегіальним органом Верховного Суду, до складу якого входить 21 суддя.

Закон передбачає створення громадської ради доброчесності в складі 20 членів, який сприятиме Вищій кваліфікаційної комісії суддів у встановленні відповідності судді або кандидата на цю посаду критеріям професійної етики і доброчесності для потреб кваліфікаційного оцінювання.

Закон набуває чинності одночасно із законом про внесення змін до Конституції щодо правосуддя. Протягом шести місяців після набуття ним чинності формується Верховний Суд, а протягом 12 місяців Вищі спецсуди - з питань інтелектуальної власності та антикорупційний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Вовчанську авто з цивільними потрапило під ворожий обстріл, 2 людини загинули, 2 поранені - прокуратура

Кличко відвіз допомогу бійцям під Вовчанськ і Куп'янськ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 22 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА