14:42 09.11.2016

Кабмін затвердив низку рішень щодо підвищення ефективності управління держкомпаніями

3 хв читати
Кабмін затвердив низку рішень щодо підвищення ефективності управління держкомпаніями

Кабінет Міністрів України затвердив сім рішень, спрямованих на підвищення ефективності управління та прозорості діяльності державних підприємств.

Як повідомив перший віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, представляючи проекти документів на засіданні уряду в середу, йдеться про критерії, згідно з якими формування наглядової ради держкомпанії є обов'язковим, а також про порядок формування, роботи та ліквідації такого органу, про порядок конкурсного відбору і вимог до незалежних членів і представників держави у відповідній наглядовій раді.

Окрім цього, за словами першого віце-прем'єра, розроблено порядок оприлюднення інформації про діяльність держкомпанії, порядок встановлення цілей її діяльності (комерційної або функціональної).

"Наглядові ради мають бути обов'язково створені в 41 найбільшій держкомпанії, зокрема НАК "Нафтогаз України", де наглядову раду вже створено", - сказав С.Кубів.

За його словами, передбачається, що до наглядових рад входитимуть 5-11 членів: більшість із них буде незалежними членами, яких обиратиме комітет з призначення керівників особливо важливих підприємств при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ). Представників держави в наглядових радах держкомпаній погоджуватиме цей комітет.

Як повідомила перший заступник глави МЕРТ Юлія Ковалів, в Україні - 3,5 тис. держкомпаній із сукупними активами понад 1,5 трлн грн. 94% усіх активів належить 46 держкомпаніям, які в 2015 році сформували 92% від сукупного чистого збитку всіх держкомпаній.

За її словами, реалізація запланованих рішень дасть змогу розширити податкові надходження до бюджету, збільшити перерахування дивідендів, поліпшити якість надаваних послуг, зменшити корупцію та підвищити довіру інвесторів до держсектора.

При цьому вона наголосила, що розпочата раніше робота в цьому напрямі вже дає позитивні плоди: ТОП-100 держкомпаній у 2015 році наростили чистий прибуток на 42% порівняно з 2014 роком.

За даними Ю.Ковалів, за підсумками 2016 року очікується перерахування до бюджету 17 млрд грн дивідендів від держкомпаній.

Перший заступник глави МЕРТ наголосила, що підвищенню ефективності роботи держкомпаній сприятиме конкурсний відбір керівників і членів наглядової ради, введення ринкової оплати їх праці та підвищення прозорості діяльності таких підприємств.

"Ціна питання - 64 млрд грн збитків (держкомпаній - ІФ). При цьому я не бачив бідних директорів компаній", - сказав перед голосуванням прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

У результаті відповідні постанови було затверджено, але їх буде доопрацьовано протягом десяти днів з урахуванням зауважень Мінфіну та Мін’юсту.

Як повідомила прес-служба МЕРТ, формування незалежних наглядових рад у найбільших держкомпаніях є обов'язковим відповідно до закону №1405, ухваленого 2 червня 2016 року.

"Ми сподіваємося, що перші наглядові ради буде сформовано вже на початку року в п'яти великих держкомпаніях - "Укрзалізниця", "Укрпошта", "Укргідроенерго", "Укренерго", міжнародний аеропорт Бориспіль", - наведено слова Ю.Ковалів у повідомленні МЕРТ.

Незалежні наглядові ради має бути створено в державних унітарних підприємствах і господарських товариствах, у статутних капіталах яких 50% + акцій (часток) належить державі, а також активи яких за останній рік перевищували 2 млрд грн, чистий дохід - 1,5 млрд грн. В інших унітарних компаніях і господарських товариствах необхідність незалежної наглядової ради залишається на розсуді органів управління.

На підприємствах, де вже було сформовано незалежну наглядову раду з більшістю незалежних членів (як передбачається законом №1405), не потрібно її переобирати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА