19:25 10.11.2016

Рішення ЄК щодо розширення доступу "Газпрому" до OPAL не відповідає духу угоди про асоціацію Україна-ЄС та договору про Енергоспівтовариство, заявив Порошенко Гану

2 хв читати
Рішення ЄК щодо розширення доступу "Газпрому" до OPAL не відповідає духу угоди про асоціацію Україна-ЄС та договору про Енергоспівтовариство, заявив Порошенко Гану

Президент України Петро Порошенко та комісар Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства і переговорів щодо розширення Йоганесс Ган під час телефонної розмови обговорили проблему зміцнення енергетичної безпеки в Європі.

"Глава держави наголосив, що рішення Європейської Комісії щодо розширення доступу "Газпрому" до газопроводу OPAL не відповідає духу угоди про асоціацію між Україною та ЄС та договору про Енергетичне співтовариство", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті глави Української держави в четвер увечері.

Як повідомлялося, 28 жовтня джерело в Європейській Комісії повідомило журналістам у Брюсселі, що Єврокомісія схвалила збільшення квоти "Газпрому" на використання трубопроводу OPAL. За його словами, Єврокомісія погодилася на вилучення газопроводу OPAL із третього енергопакета до 2033 року. "Це дасть "Газпрому" додатково 40% від загальних потужностей OPAL у 25,6 млрд куб. м", - сказав співрозмовник ЗМІ.

За його словами, це розширює права "Газпрому" з дозволених йому 50% до 90%. При цьому ЄС залишає за собою в резерві 10% від потужностей OPAL і за попиту третіх сторін може збільшувати цей резерв до 20%. За Європейською Комісією залишається право переглядати параметри доступу до потужностей OPAL за умови зростання попиту від третіх країн, пояснило джерело.

В офіційному комюніке Єврокомісії, що з'явилося пізніше наприкінці дня, зазначено, що ЄК "хоче забезпечити належне функціонування ліквідних і конкурентних ринків газу в Європі, і сьогоднішнє рішення дотримується цих правил". "Додаткові умови, введені в рішення Комісії, відображають останні події на ринку, - збільшення транскордонної торгівлі в Центральній Європі і дедалі більшу ліквідність на ринках - і спрямовані на забезпечення того, щоб всі компанії мали доступ до трубопроводу, що уможливлює подальший розвиток ринків газу в інтересах європейських споживачів", - йдеться в комюніке.

У ньому підтверджується, що ухвалене рішення буде застосовуватися до 2033 року. "Після цієї дати стандартні нормативні положення не будуть повною мірою застосовуватися до трубопроводу OPAL. Рішення є обов'язковим для німецького енергетичного регулюючого органу з негайним набуттям чинності", - повідомляється в документі ЄК.

OPAL об'єднує Nord Stream із газотранспортною системою Центральної та Західної Європи. Ним доставлений з Росії дном Балтійського моря газ постачається далі через Німеччину до кордону Чехії. Оскільки "Газпром" є співвласником газопроводу OPAL, він підпадає під дію третього енергопакета, який Євросоюз прийняв у 2009 році і який не дозволяє постачальникам газу займати домінуюче становище на ринку. Раніше "Газпрому" дозволялося використовувати лише половину пропускної спроможності лінії. Наприкінці жовтня Єврокомісія схвалила збільшення квоти "Газпрому" на використання трубопроводу OPAL до 90%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Ворожий комплекс спостереження "Муром-М" вразили ударні БПЛА в селищі Бєлгородської області

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

Українська авіація завдала за добу ударів по 9 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА