13:29 11.11.2016

Фігурант інциденту з рейсом "Белавіа" в Києві Мартиросян є координатором громадських рухів, що беруть участь у протестах в Україні

3 хв читати
Фігурант інциденту з рейсом "Белавіа" в Києві Мартиросян є координатором громадських рухів, що беруть участь у протестах в Україні

У Службі безпеки України заявляють, що громадянин Вірменії Армен Мартиросян, який фігурує в інциденті з поверненням літака авіакомпанії "Белавіа" до аеропорту "Жуляни" (Київ) 21 жовтня, є особою, що безпосередньо контактує з українськими громадськими організаціями, що беруть участь в акціях протесту у рамках реалізації розробленого в Росії плану дестабілізації обстановки в Україні.

"Безпосереднє керівництво та реалізацію цього плану здійснює також відомий і Службі безпеки, і Службі зовнішньої розвідки його (помічника президента РФ Владислава Суркова - ІФ) перший заступник (Інал - ІФ) Ардзінба. А контакт із політичними рухами в нашій країні, а також окремими громадськими організаціями, що беруть участь в акціях протесту, як правило наосліп, або за матеріальну винагороду - громадянин Вірменії Мартиросян", - повідомив на брифінгу в п'ятницю начальник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик.

За його словами, відповідну інформацію було виявлено під час аналізу отриманою українською спецслужбою листування радника президента Росії Владислава Суркова з його поштової скриньки. А.Дублик додав, що СБУ зафіксувала неодноразові поїздки за кордон, зокрема до Росії, організаторів протестних акцій для отримання і фінансування, і конкретних інструкцій.

"При цьому ворог розраховує і на ефективність використання наосліп активності низки громадських та політичних рухів", - зазначив він.

Як повідомлялося, 21 жовтня о 15:36 за 50 км до входження в повітряний простір Республіки Білорусь літак авіакомпанії "Белавіа" повернули в аеропорт "Жуляни" (Київ). Після посадки з борту повітряного судна правоохоронні органи України зняли одного пасажира, за інформацією ЗМІ, який є громадянином Вірменії. Після дозаправки о 16:37 рейс В2-840 вилетів до Мінська і благополучно приземлився в Національному аеропорту "Мінськ" о 17:33 за місцевим часом.

Як повідомили в Украероцентрі, до "Украероруху" надійшла інформація від СБУ про необхідність повернути літак авіакомпанії "Белавіа" на аеродром вильоту, і цю вимогу було виконано. У свою чергу "Белавіа" заявила, що має намір вимагати від ДП "Украерорух" відшкодування витрат, пов'язаних із поверненням літака до міжнародного аеропорту "Жуляни".

Що стосується знятого з рейсу пасажира, то, як повідомили в авіакомпанії, правоохоронні органи України його відпустили і він вилетів о 19:00 рейсом B2-830 авіакомпанії "Белавіа" до Мінська.

У СБУ тоді не повідомили інформації про особу людини, яку було знято з літака. Водночас голова правління Міжнародної громадської організації "Громадянський союз" Армен Мартиросян, який проживає в Москві, на своїй сторінці у Facebook дав зрозуміти, що інцидент був пов'язаний з його особою. "Як і що було... Яких заходів вживатиму. Розповім після консультацій з юристами", - написав він у Facebook, виклавши скрин короткого повідомлення про подію в Жулянах.

За інформацією ЗМІ, А.Мартиросян співпрацював з інтернет-виданням Украина.ру, що входить до агентства "Россия Сегодня", публікував уривки книжки екс-глави МВС Віталія Захарченка про "кривавий Майдан" і в період Майдану звертався до екс-президента Віктора Януковича від імені організації "Громадянський союз" із закликами "приборкати "Свободу ", дії якої ведуть до "фашизації суспільства".

Водночас 22 жовтня тимчасового повіреного в справах України в Мінську Валерія Джигуна викликали до білоруського Міністерства закордонних справ, де йому вручили ноту, в якій білоруська сторона заявила "протест у зв'язку з діями компетентних органів України щодо примусового поверненню білоруського повітряного судна авіакомпанії "Белавіа", що здійснювало регулярний рейс В2 840 за маршрутом Київ-Мінськ

11 листопада ввечері прес-служба президента Білорусі повідомила, що президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови перепросив президента Білорусі Олександра Лукашенка за інцидент із літаком авіакомпанії "Белавіа".

"Петро Порошенко перепросив за інцидент із цивільним літаком авіакомпанії "Белавіа" та поінформував президента Білорусі, що винних покарано", - повідомили в прес-службі О.Лукашенка в четвер увечері. Крім того, глави держав домовилися, що відповідні служби найближчим часом проведуть консультації про співпрацю у сфері безпеки для запобігання подібним інцидентам у майбутньому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА