15:10 11.11.2016

Трамп може спровокувати торговельну війну з КНР, оголосивши Китай валютним маніпулятором

3 хв читати
Трамп може спровокувати торговельну війну з КНР, оголосивши Китай валютним маніпулятором

Жорстка позиція стосовно Китаю Дональда Трампа, обраного раніше цього тижня новим президентом США, може спровокувати торговельну війну між двома країнами, що утруднить переговори з низки інших стратегічних та економічних питань, пише газета The Wall Street Journal.

Під час передвиборної кампанії Д.Трамп пообіцяв оголосити Китай валютним маніпулятором першого дня свого перебування у Білому домі.

На відміну від деяких інших передвиборних заяв Д.Трампа, обіцянка застосувати санкції стосовно КНР була недвозначною. Вона згадувалася в останній передвиборній промові Д.Трампа в Геттисберзі, в якій він озвучив свої плани на перші 100 днів перебування на посту президента США.

Саме по собі оголошення країни валютним маніпулятором не має практичного ефекту, зазначають експерти. Проте це дає Білому дому можливість виключити відповідну країну з деяких діючих торговельних угод зі США.

Використання цього права одночасно із застосуванням інших законів, що надають президентові США широкі повноваження для введення санкцій проти торговельних партнерів в односторонньому порядку, дасть змогу Д.Трампу виправдати підвищення мит для китайських компаній, про яке він також неодноразово заявляв під час передвиборної кампанії.

"У Трампа з'являється багато законних підстав втручатися в торгівлю", - зазначає колишній повірений торгового представництва США Майкл Гедбо.

Наприклад, відповідно до закону про зовнішню торгівлю 1974 року Д.Трамп може вважати маніпуляції Китаю валютним курсом чинником, що несправедливо обмежує торгівлю, і "використати свої повноваження для введення відповідних тарифів для китайських компаній", зазначає М.Гедбо.

Мало хто з економістів сперечатиметься, що Пекін штучно утримував курс юаня на низькому рівні протягом більше ніж десяти років, що давало несправедливу перевагу китайським компаніям перед конкурентами, пише WSJ.

Проте за останні два роки китайська влада витратила близько $1 трлн із валютних резервів, щоб утримати юань від різкого послаблення.

Послаблення економічного підйому в КНР спровокувало відплив капіталу з країни, що штовхає вниз вартість китайської валюти.

"Факт у тому, що Китай не маніпулює валютою вже два роки", - зазначає старший науковий працівник Peterson Institute for International Economics Фред Бергстен. "Було б украй недоречно оголошувати країну валютним маніпулятором зараз", – додав він.

За словами економіста Oxford Economics Грегорі Дако, Д.Трамп, найімовірніше, утримається від введення 45-відсоткового мита для китайського імпорту, про яке він неодноразово говорив. Проте новий президент США може використати більш націлені протекціоністські заходи, зазначає експерт.

Інвестори та аналітики вважають, що Д.Трамп може пом'якшити позицію щодо деяких із найбільш спірних економічних пропозицій після переїзду до Білого дому.

При цьому Китай може відповісти відповідним чином на дії США, зазначають експерти.

Згідно з оцінками Міжнародного валютного фонду, посилення глобального протекціонізму може скоротити обсяг світового ВВП більш ніж на 1,5% протягом наступних кількох років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Британський принц Гаррі офіційно підтвердив, що тепер він є резидентом США

РАКЕТНА НЕБЕЗПЕКА ПО ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА