17:27 11.11.2016

Міжурядова група запропонувала варіанти вирішення проблеми компенсацій вкладникам "Михайлівського"

3 хв читати
Міжурядова група запропонувала варіанти вирішення проблеми компенсацій вкладникам "Михайлівського"

Міжвідомча робоча група з урегулювання проблемних питань вкладників банку "Михайлівський", створена за дорученням прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, на першому засіданні 11 листопада визначила чотири можливі напрямки вирішення проблеми повернення коштів вкладникам банку, повідомляється на веб-сайті Фонду гарантування фізичних осіб (ФГВФО).

Перший напрям передбачає повернення коштів через Фонд, для чого необхідно зібрати експертні висновки щодо існуючих правових підстав для цього.

По-друге, пропонується спільно з правоохоронними органами пошук можливості відшкодування коштів за рахунок акціонерів банку "Михайлівський".

Крім того, обговорювався варіант підготовки законопроекту для правового врегулювання проблеми повернення вкладів.

Згідно з повідомленням, як альтернативний варіант також запропоновано повернення коштів "шляхом реалізації механізмів, які не передбачають залучення Фонду".

За кожним напрямком буде працювати окрема підгрупа.

Як повідомлялося, міжурядова група щодо врегулювання проблемних питань вкладників банку "Михайлівський" була створена на виконання доручення В. Гройсмана у відповідь на лист президента України Петра Порошенка. До її складу увійшли представники адміністрації президента, НБУ, СБУ, ФГВФО, Генпрокуратури, МВС, Нацполіції, Нацкомфінпослуг, Держфінмоніторингу, ДФС, а також громадської організації "Спілка вкладників "Михайлівський".

НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року він присвоїв йому статус проблемного у зв'язку з ризиковою діяльністю.

Незважаючи на це, 20 травня 2016 року банк провів операції, за підсумками яких навантаження на Фонд гарантування зросло з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

Крім цього, 19 травня власник мережі з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" Віктор Поліщук заявив про продаж своєї контролюючої 92,501% частки в ТОВ "Екосіпан", якому належить 100% банку "Михайлівський", групі інвесторів-фізичних осіб, жодна з яких не отримав більше 10%.

Ця інформація була відображена в держреєстрі, проте наразі бенефіціаром банку в ньому знову числиться В. Поліщук.

Нацбанк зміну власника не визнав, зазначивши, що не погоджував цю угоду і не отримував від нових акціонерів документи на спільне придбання істотної участі.

Крім того, 13 серпня суд заарештував В. Дорошенка на два місяці та призначив заставу в 137,8 млн грн. Раніше прокуратура Києва повідомила йому про підозру за фактом розкрадання 870 млн грн банківських коштів та доведення банку до неплатоспроможності. В. Дорошенку інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 218-1 (доведення банку до неплатоспроможності) Кримінального кодексу України.

Апеляційний суд Києва 5 вересня підтримав позицію столичної прокуратури і залишив підозрюваного під вартою. 10 жовтня Шевченківський райсуд за клопотанням прокуратури столиці продовжив термін утримання під вартою В. Дорошенко із заставою 137,8 млн грн.

На початку листопада суд знову залишив В. Дорошенко під вартою до 6 грудня з можливістю внесення застави.

Національна поліція в Києві 22 вересня повідомила, що оголосила Д. Панфілова в розшук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА