16:19 14.11.2016

ФГВФО обіцяє виплатити обдуреним вкладникам банку "Михайлівський" 1,2 млрд грн у разі ухвалення відповідного закону

3 хв читати
ФГВФО обіцяє виплатити обдуреним вкладникам банку "Михайлівський" 1,2 млрд грн у разі ухвалення відповідного закону

Ошукані вкладники банку "Михайлівський" отримають виплати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на загальну суму понад 1,2 млрд грн, у разі ухвалення закону "Про внесення змін до закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб про відшкодування фізичним особам шкоди, заподіяної зловживаннями в сфері банківських і фінансових послуг", повідомив директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін на прес-конференції в понеділок.

За його словами, відшкодування вкладів отримають близько 14 тис. осіб у термін не пізніше, ніж через 20 днів з дня набуття чинності закону.

Як зазначив К. Ворушилін, наразі Фонд має достатньо коштів для здійснення виплат і не планує найближчим часом звертатися за додатковим фінансуванням до Міністерства фінансів.

Як повідомлялося, законопроект про "Відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, заподіяної зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг" (№5390), що передбачає поширення на ошуканих вкладників гарантій відшкодування коштів через систему гарантування вкладів і посилення відповідальності банків, зареєстрований у Верховній Раді 14 листопада 2016 року.

Його ініціатором є президент Петро Порошенко, який визначив цей законопроект як невідкладний і звернувся до парламентаріїв з проханням 15 листопада поставити його на голосування і проголосувати.

Документом до вкладу прирівнюються кошти, залучені від фізособи як позика або внесок у небанківську фінустанову через уповноважений банк, який на день набуття чинності законопроекту визнаний неплатоспроможним і який не поінформував цю фізособу про поширення на нього гарантій в рамках закону про систему гарантування вкладів. В такому випадку фізособа прирівнюється до вкладникові і отримує право на відшкодування коштів.

Фонду гарантування вкладів доручено ретельно вивчити документи щодо кожної фізичної особи, яку прирівняно до вкладника, і не пізніше 20 робочих днів з дня набуття чинності закону почати виплату відшкодування коштів.

Документом також пропонується встановити заборону фінансовим установам залучати кошти фізосіб із зобов'язанням їх повернення, зокрема шляхом отримання позики, якщо це не передбачено законом про діяльність такої фінустанови.

Згідно з документом, при виконанні функцій повіреного, агента або посередника із залучення коштів банк зобов'язаний попередньо ознайомити у письмовій формі про непоширення на кошти гарантій щодо відшкодування коштів ФГВФО.

Як повідомлялося, виплати відшкодування вкладника банку "Михайлівський" почалися 15 липня 2016 року. За даними Фонду, на 14 листопада вкладникам банку виплачено 1,27 млрд грн, що становить 96% від загального реєстру.

НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року він присвоїв йому статус проблемного у зв'язку з ризиковою діяльністю.

Незважаючи на це, 20 травня 2016 року банк провів операції, за підсумками яких навантаження на Фонд гарантування зросло з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

Крім цього, 19 травня власник мережі з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" Віктор Поліщук заявив про продаж своєї контролюючої 92,501% частки в ТОВ "Екосіпан", якому належить 100% банку "Михайлівський", групі інвесторів-фізичних осіб, жодна з яких не отримала більше 10%.

Ця інформація була відображена в держреєстрі, проте наразі бенефіціаром банку в ньому знову числиться В. Поліщук.

Нацбанк зміни власника не визнав, зазначивши, що не погоджував цю угоду і не отримував від нових акціонерів документи на спільне придбання значної участі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА