10:17 24.11.2016

В окупований Донбас із РФ зайшов 58-м "гумконвой" з 147 вантажівок

2 хв читати
В окупований Донбас із РФ зайшов 58-м "гумконвой" з 147 вантажівок

РФ у четвер вранці в односторонньому порядку здійснила пропуск на територію України чергового, 58-го т. з. "гуманітарного конвою", що складається з 47 вантажівок, повідомив помічник керівника Держприкордонслужби України Олег Слободян.

"Загалом з 5:55 до 7:10 через російські пункти пропуску "Донецьк" і "Матвєєв курган" пройшли дві колони вантажівок, загалом 47 автомобілів", - розповів О. Слободян в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер вранці.

За його словами, оскільки РФ "вже у 58-й раз традиційно порушила всі наявні міжнародні та вітчизняні норми, що регламентують порядок направлення цих гуманітарних вантажів, і представники МКЧХ участі в оформлення також не брали", представники української міжвідомчої групи у складі співробітників Держприкордонслужби та Державної фіскальної служби "здійснювали лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій".

О. Слободян розповів, що під час цього контрольного спостереження українська сторона відзначила, що переважна більшість машин була заповнена продуктами харчування і медикаментами. "Водночас ці автомобілі заповнені лише на половину і їх кількість не відповідає заявленій у попередній ноті Міністерства закордонних справ Російської Федерації", - зазначає представник Держприкордонслужби.

Він уточнив, що при візуальному огляді "гумконвою" у вантажівках не було виявлено ніякої продукції військового призначення. "Водночас, вважаю, що Російській Федерації немає сенсу використовувати саме ці гумконвои для перевезення військових вантажів. У них завдання показати на російському телебаченні картинку про те, що Росія нібито виконує важливу гуманітарну місію в східних регіонах України, які вона сама ж і окупувала", - зазначив О. Слободян.

Як повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України, в автомобілях гумконвоя перевозять, ймовірно, продукти харчування, медикаменти, теплі речі та обігрівачі. "Під час візуального огляду транспортних засобів було встановлено, що вантажівки, нібито, заповнені продуктами харчування, медикаментами, вживаними теплими речами та обігрівачами. Традиційно, машини йшли напівпорожніми, а їх кількість не відповідала заявленій у попередній ноті МЗС РФ: у документі йшлося про 40 автомобілів, а через кордон прослідували 47", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА