16:29 25.11.2016

Мінфін очікує до кінця року ухвалення закону про особливості управління в держбанках

2 хв читати
Мінфін очікує до кінця року ухвалення закону про особливості управління в держбанках

Міністерство фінансів України найближчим часом внесе до Верховної Ради законопроект про особливості управління державними банками, що передбачає створення в них незалежних наглядових рад, повідомив глава відомства Олександр Данилюк на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

"Зараз ми завершуємо погодження проекту закону, який врегулює питання створення незалежних наглядових рад у держбанках, встановить вимоги - скільки має бути членів, яка кількість із них має бути незалежна, як вони обираються. Законопроект буде внесено до ВР найближчим часом", - сказав він.

Глава відомства висловив сподівання, що документ буде ухвалено поточного року і процес формування наглядових рад буде завершено досить швидко.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України в липні скасував своє рішення від 5 травня 2016 року про схвалення законопроекту про особливості управління державними банками, відправивши його на доопрацювання на прохання Міністерства фінансів.

Законопроект погоджено з МВФ і є частиною зобов'язань України у рамках взаємодії.

Основні елементи законопроекту передбачають перегляд принципів і механізму корпоративного управління в держбанках. Документ передбачає створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю держбанків через наглядові ради, які складатимуться з незалежних директорів, відібраних на конкурсі за квотним принципом. Із цією метою Мінфін створює конкурсну комісію з трьох членів від президента і трьох членів від Кабміну. При цьому члени наглядової ради визначатимуться виключно з числа кандидатур, відібраних компанією з підбору персоналу із не менше ніж 10-річним досвідом роботи в підборі персоналу для банківської сфери.

Законопроект також пропонує встановити обмеження для членів наглядової ради та підстави для їх звільнення.

Крім того, для врегулювання основних питань взаємодії та підзвітності між Кабінетом Міністрів і держбанком передбачається укладення договору, який встановлюватиме ключові показники діяльності держбанку.

Документ також передбачає дострокове припинення повноважень наглядової ради урядом у разі невиконання встановлених угодою показників.

Крім того, пропонується внести доповнення до Кримінального кодексу для встановлення відповідальності за незаконне втручання посадових осіб у діяльність держбанку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ: на Харківському напрямку противник активних дій не проводив

Генштаб ЗСУ: За добу відбулося 110 бойових зіткнень, втрати ворога сягнули близько 1210 осіб, знищено морський тральщик "Ковровець"

Обмеження електроенергії 19 травня поки що не плануються - Міненерго

У Черкаській області вночі збито два ударні безпілотники, без постраждалих і руйнувань - ОВА

Окупанти обстріляли село на Харківщині, двоє мирних жителів загинули, п'ятеро поранені

Армія РФ прагне захопити Вовчанськ для створення плацдарму з підготовки другого етапу наступу в Харківській області - ISW

Сили ППО за ніч знищили 24 дрони-камікадзе в південних регіонах, 20 із них - в Одеській області

За добу на Харківщині одна загибла та 11 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів - Синєгубов

Російська армія найближчим часом має намір тиснути по всій лінії фронту - ISW

У Середземному морі на бойовому чергуванні чотири кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА