17:25 25.11.2016

Порошенко підписав закон про посилення захисту від пропаганди

3 хв читати
Порошенко підписав закон про посилення захисту від пропаганди

Президент України Петро Порошенко підписав закон №1715-VIII, що передбачає можливість для Національної ради з питань телебачення і радіомовлення накладати штрафи на теле- та радіомовників за порушення законодавства, зокрема, поширення закликів до зміни конституційного ладу, необґрунтований показ насильства, пропаганда винятковості або неповноцінності людей за ознаками їхніх переконань або походження.

Як повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради, відповідний закон №4815 "Про внесення змін до закону "Про телебачення і радіомовлення" щодо вдосконалення процедури застосування санкцій Національною радою", прийнятий парламентом 1 листопада, був повернений із підписом глави держави в п'ятницю.

"Документ ухвалено з метою захисту інформаційного простору держави, своєчасного реагування на виявлені загрози та їх припинення. Ним запроваджується дієвий механізм безпосередньої відповідальності за порушення положень ч. 2 ст.6 закону України "Про телебачення і радіомовлення" - поширення закликів до насильницької зміни конституційного ладу України; розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганди; необґрунтований показ насильства; пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, приналежністю до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження", - йдеться в повідомленні на офіційному сайті глави держави.

Згідно із законом, суб'єкт господарювання, який перебуває під юрисдикцією України, має здійснювати ретрансляцію програм та передач лише за умови відповідності їх змісту вимогам законодавства України, Європейської конвенції про транскордонне телебачення та у разі їх включення до переліку програм, що ретранслюються, за рішенням Нацради телерадіо.

У свою чергу Нацрада отримує змогу оперативно реагувати на порушення та вживати відповідних заходів щодо їх припинення. Також законом встановлюється перелік цих порушень, за які Національна рада може застосовувати штрафні санкції до телерадіоорганізацій і провайдерів програмної послуги, удосконалюється процедура та визначається розмір штрафів.

Документ набуває чинності з дня, що йде за днем його публікації.

Як повідомлялося, цей закон був ухвалений у першому читанні 8 вересня, в цілому 236 голосами - 1 листопада, а 10 листопада він був підписаний спікером парламенту і направлений на підпис главі держави.

За словами голови парламентського комітету з питань інформаційної політики та свободи слова Вікторії Сюмар, в законі йдеться про можливість накладати санкції на мовників у вигляді штрафу, тоді як нині Нацрада має можливість винести попередження, а "два попередження означає фактично позбавлення ліцензії".

"Більше того, якщо після штрафу компанія не повторює цього порушення, цей штраф протягом року ліквідується і зауваження, власне кажучи попередження, не застосовується до цієї телерадіокомпанії", - пояснила В.Сюмар.

Вона наголосила, що закон дає можливість національному регулятору впливати на інформаційний простір України, щоб у ньому було якомога менше таких явищ, як сепаратизм, який іноді має місце в цій ефірі. "За кожне порушення і за кожну скаргу Нацрада тепер матиме можливість реагувати накладенням штрафу, а ми з вами зможемо завдяки цьому закону промоніторити ефективність діяльності Національної ради", - заявила В.Сюмар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА