13:36 29.11.2016

Питання про передання Україні засуджених у РФ Сенцова і Кольченка буде вирішено найближчим часом, сподівається Лутковська

2 хв читати
Питання про передання Україні засуджених у РФ Сенцова і Кольченка буде вирішено найближчим часом, сподівається Лутковська

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська сподівається, що питання про передання Україні незаконно засуджених в РФ Олега Сенцова і Олександра Кольченка буде вирішено найближчим часом.

"Я дуже сподіваюся на те, що прогрес буде (у питанні передання О. Сенцова і О. Кольченка - ІФ). У цьому разі йдеться про передання цих двох незаконно засуджених українців на українську територію. Я з розумінням ставлюся до позиції Міністерства юстиції, яке вирішило, що кращий спосіб забрати, по суті, з полону з території РФ - це використовувати Конвенцію про передання засуджених осіб", - розповіла В. Лутковска у вівторок журналістам у Києві.

Вона нагадала, що в цьому питанні виникли проблеми, оскільки О. Сенцов і О. Кольченко, як вважає Росія, мають російське громадянство, хоча вони і не зверталися по його отримання.

"Я звернулася до російського колеги... Російська влада поінформована і знає, що це громадяни України, які не мали можливості відмовитися від автоматичного російського громадянства... Я просила ще (уповноваженого з прав людини в РФ Тетяну Москалькову – ІФ.) втрутитися в цю ситуацію і максимально позитивно вирішити питання про передання цих двох осіб на територію України... Але питання зараз завис",- підкреслила омбудсмен.

При цьому вона висловила сподівання, що це питання "буде вирішено найближчим часом".

Як повідомлялося, 21 жовтня заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов поінформував, що РФ відмовилася передати О. Сенцова і О. Кольченка для відбування покарання на батьківщину.

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) засудив О. Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у створенні на території півострова терористичного співтовариства. У тій же справі О. Кольченко був засуджений до 10 років позбавлення волі.

На початку травня поточного року засуджені заповнили документи для передання їх Україні для відбування покарання.

1 червня Верховний суд РФ відмовив у розгляді касаційної скарги на вирок О. Сенцову і О. Кольченку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС згорнув військову навчальну місію в Малі

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА