14:24 29.11.2016

Порошенко: Завдяки десяткам країн 4-й реактор ЧАЕС укрито новим безпечним конфайнментом

3 хв читати
Порошенко: Завдяки десяткам країн 4-й реактор ЧАЕС укрито новим безпечним конфайнментом

Президент України Петро Порошенко у вівторок взяв участь у церемонії завершення насування нового безпечного конфайнмента (НБК) на зруйнований четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції (АЕС).

"Це найбільша в світі рухома конструкція з будь-коли збудованих людством. Коаліція на підтримку України з 28 країн зібрала понад 1,417 млрд, щоб разом з Україною її побудувати", - заявив П.Порошенко на церемонії завершення насування арки на об'єкт "Укриття" Чорнобильської АЕС у вівторок.

За його словами, в будівництві НБК брали участь 10 тис. працівників з багатьох країн, а причетні до проекту 40 держав.

"Адже всі знають, як важко зараз Україні. Ніхто й уявити не міг, що чорнобильське випробування буде не найгіршим і не найстрашнішим, яке доведеться пережити Україні. І що Україна будує арку і безпечний конфайнмент в умовах війни, коли вона захищається від російської агресії", - сказав П.Порошенко.

Глава держави подякував світовій спільноті за допомогу й солідарність з Україною.

Присутній на церемонії президент ЄБРР Сума Чакрабарті зазначив, що НБК буде через рік передано на баланс влади України.

"Старе "Укриття" назавжди приховано від наших очей, ми більше ніколи його не побачимо. Зараз наші зусилля слід спрямувати на допомогу постраждалим. У листопаді наступного року ми передамо цей об'єкт "в руки" української влади. Їм ще багато доведеться зробити для досягнення мети (перетворення ЧАЕС на безпечний об'єкт - ІФ)", - зазначив С.Чакрабарті.

Новий безпечний конфайнмент Чорнобильської АЕС - найбільша з будь-коли збудованих рухомих наземних конструкцій завдовжки 165 м, заввишки 110 м, завширшки 260 м і загальною вагою 36,2 тис. тонн. Кошти на будівництво нового конфайнмента зібрано країнами-донорами Чорнобильського фонду "Укриття", розпорядник коштів - ЄБРР.

Компанія "Новарка", що збудувала НБК, є консорціумом французьких будівельних компаній "Буйг" і "Вінсі". Будівництво почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику.

Через великі розміри НБК його довелося будувати двома частинами, які було піднято й успішно з'єднано між собою в 2015 році. Усередині арки НБК встановлено кран для демонтажу наявного старого "Саркофагу" і залишків 4-го енергоблоку. НБК має проектний термін експлуатації 100 років і обійшовся в EUR1,5 млрд.

"Арка" була побудована в чистій зоні поблизу 4-го енергоблоку ЧАЕС та подолала 327 м до штатного положення над цим блоком. Установка НБК зробить безпечним майданчик ЧАЕС і дозволить провести демонтаж наявного зношеного укриття, а також операції з радіоактивними відходами всередині цієї конструкції.

Процес насування нового безпечного конфайнменту на четвертий блок Чорнобильської АЕС стартував 14 листопада 2016 р.

НБК було насунуто за допомогою спеціальної системи, що складається з 224 гідравлічних домкратів і дозволяє пересувати арку на 60 см за один цикл. Весь процес забрав до чотирьох днів із загальним часом безперервного руху приблизно 33 години.

Після накриття аркою зруйнованого енергоблоку Чорнобильської АЕС почнеться новий етап перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, що передбачає демонтаж нестабільних конструкцій і вилучення радіоактивних відходів (РАВ) і паливовмісних мас.

Чорнобильська АЕС розташована поблизу Прип'яті за 18 км від м. Чорнобиль, за 16 км від кордону з Білоруссю і 110 км від Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА