14:44 30.11.2016

Рішення польського парламенту про геноцид поляків на Волині є політичною односторонньою декларацією, українська ВР на це відповіла гідно

2 хв читати
Рішення польського парламенту про геноцид поляків на Волині є політичною односторонньою декларацією, українська ВР на це відповіла гідно

Посол України в Польщі Андрій Дещиця назвав політичною односторонньою декларацією рішення польського парламенту про визнання геноцидом вбивства поляків на Волині.

"Це рішення польського парламенту про визнання трагічних подій на Волині 1943-1944 рр. геноцидом насправді можна кваліфікувати більше як політичну односторонню декларацію", - сказав він під час відеоконференції в середу.

За словами дипломата, українські парламентарі кілька разів зверталися на різних рівнях до польських колег, щоб разом прийняти спільний документ, який би дав оцінку цим подіям у період Другої світової війни. "Тим паче, що в цих подіях гинули не лише поляки, гинули українці, євреї, чехи, які там проживали. І, на жаль, польські парламентарі вирішили, що їм достатньо інформації й обґрунтування, яке у них є від Інституту національної пам'яті Польщі, і ухвалили таке рішення", - сказав А.Дещиця.

За словами посла, українські парламентарі гідно відповіли на це рішення польського парламенту.

Як повідомлялося, 22 липня 2016 року польський сейм затвердив резолюцію, якою встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян II Речі Посполитої в період Другої світової війни. У резолюції, зокрема, згадується про кульмінаційну хвилю злочинів, здійснених ОУН та УПА, внаслідок якої було вбито понад 100 тис. громадян Речі Посполитої. Водночас у постанові зазначено, що нагадуючи про злочини українських націоналістів, не можна умовчати про польські акції відплати, в яких також гинуло цивільне населення.

Президент України Петро Порошенко у зв'язку з цим висловив жаль і закликав Польщу до взаємного пробачення та продовження роботи над спільною оцінкою трагічних подій.

А Верховна Рада після такого розвитку подій прийняла заяву, в якій запропонувала польській стороні припинити політизацію трагічних сторінок історії того періоду.

В істориків багато питань викликають події, які відбувалися в 1943 р., - цей період називають кульмінацією трагедії, коли, за різними даними, підрозділами УПА були атаковані від 60 до 100 польських населених пунктів. Поляки заявляють про понад 60 тис. жертв. Українські дослідники зазначають, що Волинська трагедія була наслідком війни Армії Крайової з УПА, в якій брало участь і цивільне населення. При цьому польська сторона також вдавалася до репресій проти цивільного українського населення - кількість жертв з української сторони оцінюється в 10-20 тис. людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На війні загинув мер Лебедина Бакликов

Найближчі дні в Україні будуть дощовими й прохолодними

The Reckoning Project подав позов в Аргентині у зв'язку з катуванням українця росіянами

Питаннями українських цивільних, яких утримує РФ, опікуватиметься спеціально створена робоча група - Лубінець

Росія вразила Трипільську ТЕС, бо в української ППО закінчилися ракети - Зеленський

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА